• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Zahmetli yolculuk başladı! Pekmez ve pestil olarak tüketiliyor, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum zengini

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Zahmetli yolculuk başladı! Pekmez ve pestil olarak tüketiliyor, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum zengini başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 46 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Zahmetli yolculuk başladı! Pekmez ve pestil olarak tüketiliyor, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum zengini
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,064
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Zahmetli yolculuk başladı! Pekmez ve pestil olarak tüketiliyor, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum zengini

Malatya'da dut yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Arguvan'da, dutun pekmeze zahmetli yolculuğu başladı. Osmanlı döneminde yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, olarak tüketiliyor.

m0oabdwkk0WRflK4idePgw.jpg

Malatya'da, dut yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Arguvan'da, hasat mevsimiyle birlikte dutu ağaçlardan toplayan vatandaşlar, zahmetli bir uğraş olan pekmez yapımına başladı.
APfQcaD-gkOZdh0q6qahRw.jpg

Üretilen pekmezlerin bir bölümü özellikle kış aylarında tüketmek için muhafaza eden çiftçiler bir kısmını ise satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.
TRjmQq4B_EC-x3mUnwOKcg.jpg

Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için yoğun mesai harcıyor. Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alınıyor.
_t6ytFyLy0uHkp4QE1EQwA.jpg

Toplanan dutlar daha sonra özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor. Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor.
f1-Du8faA06i_h3pFShUIQ.jpg

Pekmez üreticileri Sultan Erkaya ile Ali Ekber Özdemir, dutun pekmeze dönüşmesinin zorlu bir süreç olduğunu belirterek, kilogramını 200 TL’den satışa sunduklarını söyledi.Pekmezin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
ZF6iUpjHq0S8u0YtxXfxuQ.jpg

Pekmez, doğal bir tatlandırıcı olup içeriğinde demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ile B vitaminleri bulunur. Bu yönüyle besleyici bir gıdadır.
PxtUQQa_ZEqqvn6dqJCqvA.jpg

İçerdiği doğal şekerler sayesinde hızlı enerji sağlar. Özellikle sporcular ve enerji gereksinimi fazla olan kişiler için tercih edilen bir besindir.
4Kgp87eaz0qog4UzrDgQEQ.jpg

Özellikle pekmezde bulunan demir, özellikle anemi gibi durumlar için faydalıdır. Demir eksikliğinin tedavisinde yardımcı olabilir.Pekmez, içerdiği fenolik bileşikler sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özellikleriyle hücresel hasarı azaltabilir ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu zararları önleyebilir.
yKv_2NXBH0ywm2jg0usJPQ.jpg

İçerdiği bazı vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.Bazı araştırmalar, pekmezin mide sağlığına iyi geldiğini ve sindirimi kolaylaştırabileceğini göstermektedir.
EYOtr6CDmUykTh3EtgAddQ.jpg

İçerdiği kalsiyum ve diğer mineraller kemik sağlığı için önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak tüketildiğinde kemikleri güçlendirebilir.Ancak, pekmezin yüksek şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca, alerjisi olan veya şeker metabolizması bozukluğu olan kişilerin tüketimini doktorlarına danışarak ayarlamaları önemlidir.
 
Üst Alt