• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Yamyamlığın ilk kanıtları bulundu: 1,5 milyon yıl önce akrabaları tarafından yenildi

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde Dolunay tarafından oluşturulan Yamyamlığın ilk kanıtları bulundu: 1,5 milyon yıl önce akrabaları tarafından yenildi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 67 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı Yamyamlığın ilk kanıtları bulundu: 1,5 milyon yıl önce akrabaları tarafından yenildi
Konbuyu başlatan Dolunay
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan BuRsK

Dolunay

Administrator
ForumAdmin
ZFN Sahibi
Katılım
9 May 2023
Mesajlar
29,145
Tepkime puanı
20
Puanları
38
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hali
vtEvVy
Mesleği
System Administrator

İtibar:

Yamyamlığın ilk kanıtları bulundu: 1,5 milyon yıl önce akrabaları tarafından yenildi

ABD'li bilim insanları, 1,5 milyon yıl önce Afrika'da yaşayan bir insan türünün kendi akrabaları tarafından yenilerek korkunç bir şekilde can verdiğini ortaya koydu. Yeni keşif, tarihteki en eski yamyamlık uygulaması olarak kayıtlara geçti.

JuU5jaidlEymggeS0SODgQ.jpg

ABD’de yer alan Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar, Homo sapiens'in (modern insan) bugünkü Kenya'da yaşayan bir akrabasına ait sol kaval kemiği üzerinde yamyamlığa dair en eski izleri buldu.
M8vrfKk2_kGKQanZ7MYsvw.jpg

Kemikteki 11 kesikten 9’u taş aletlerle yapılan kesiklerle eşleşirken, diğer kesiklerden artık soyu tükenmiş olan bir keskin dişli bir hayvanın sorumlu olduğu anlaşıldı.
Vq1tSG_z3Uq38hMVEADlZw.jpg

Projenin baş araştırmacısı Briana Pobiner, kesik izlerinin onun bir insan akrabası tarafından yenmiş olma ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Bununla birlikte söz konusu kavak kemiği, 1970 yılında paleoantropolog Mary Leakey tarafından keşfedildi ve o zamandan beri Kenya Ulusal Müzeleri Nairobi Müzesi'nde muhafaza ediliyor.
pd6qi7AWD0a6emvEmxWe4g.jpg

Pobiner kısa süre önce hayvan ısırığı aramak için kaval kemiğine bir kez daha baktı ancak bunun yerine kanaviçe gibi görünen izler buldu.
wDCQy9gwPECi6vxMdEmibw.jpg

Pobiner yaptığı açıklamada, "Elimizdeki bilgiler bize homininlerin en az 1,45 milyon yıl önce muhtemelen diğer homininleri yediğini gösteriyor." dedi.
lq1EpqjVD068xs97XGus1w.jpg

Diğer taraftan bilim insanları, nsan türlerin beslenmek için birbirlerini tükettiğine dair çok sayıda başka örnek bulunduğunu, ancak yeni keşfin insanların akrabalarının geçmişte bilindiğinden daha uzun süre hayatta kalmak için birbirlerini yediklerini göstertiğini açıkladı.
TsrbOp5zDUaHhr3ZJmQmNA.jpg

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, “Bulunan kemik yüzey değişikliklerinin çoğu, düz bir yörüngeye ve aynı yönde yönlendirilmiş kapalı V şeklinde bir kesite sahip kısa ve dar doğrusal izlerden oluşuyor. Kesik izlerinin hepsi de aynı yöndedir, öyle ki taş alet kullanan bir el, kavrama yerini değiştirmeden veya saldırı açısını ayarlamadan hepsini arka arkaya yapmış olabilir." ifadelerini kullandı.
14ags9kTZk-md8_MbwXbUQ.jpg

Pobiner, "Bu kesik izleri, tüketilmek üzere kesilen hayvanlarda gördüklerime çok benziyor. Bu bacağın etinin yenmiş olması ve bir ritüelden ziyade beslenme amacıyla yenmiş olması muhtemel görünüyor.” ifadelerini kullandı.
DNflQ-NQv0GoQ4ihGNFt_Q.jpg

Öte yandan, bilim insanları fosilin bulunduğu bölgede 1,5 milyon yıl önce en az üç hominin türünün var olduğuna dair kanıtlar buldu: Homo erectus, Homo Habilis ve Paranthropus boisei.
dZyp4Z80a0-Hh5e1lLcYxA.jpg

Pobiner, gizemli kurbanın hangi türe ait olduğundan emin olmadığını ancak çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bölgedeki 199 fosilleşmiş kemiği inceledik. Kaval kemiği, kasaplık izleri taşıyan tek kemik. Bu durum bize bölgede yamyamlığın yaygın bir uygulama olmadığını gösteriyor. Bu keşif, bir noktada yiyecek kıtlığı yaşanmış olabileceğini ve bunun da eski insanları hayatta kalmak için ne bulurlarsa tüketmeye zorlamış olabileceğini düşündürüyor.” açıklamasını yaptı.
 
Üst Alt