EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 42,996
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde "AIDS'i sona erdirmek için doğru yolu izleyin" sloganıyla yayımlanan raporda, bu hedeflere ulaşılmasının HIV enfeksiyonu ile yaşayan ve risk altında olan herkesin haklarının korunması ile mümkün olduğuna vurgu yapıldı. Raporda, birçok ülkede HIV enfeksiyonu sayılarında artış yaşandığına işaret edilerek, "Dünyada HIV enfeksiyonu ile yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu hala hayat kurtarıcı tedaviye erişemiyor. Geçtiğimiz yıl, 630 bin kişi AIDS ile ilişkili hastalıklardan öldü ve dünya genelinde 1,3 milyon kişiye daha HIV virüsü bulaştı." ifadelerine yer verildi. Peki, AIDS belirtileri neler?
HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur. Yetersiz bağışıklık sistemi durumlarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, mantarlara bağlı ya da protozoal enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir.
İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV,HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile,Ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerleEnfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.),HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir.
Bulaş yolları değerlendirildiğinde:HIV pozitif kişinin partneri olanlar,Korumasız cinsel ilişkiye girenler,Riskli temas öyküsü bulunan kişiler,Damar içi madde bağımlılığı ve ortak enjektör kullanımı olanlar,HIV pozitif gebelerin bebekleri risk altındaki grupları oluşturmaktadır.
Uzun süreli, açıklanamayan ateş (38°C’den yüksek)Sürekli yorgunluk, halsizlikGece terlemeleriHızlı ve açıklanamayan kilo kaybıİştah kaybıLenf Düğümlerinde Büyüme:Koltuk altı, boyun veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız büyümesiŞişliklerin 3 ay veya daha uzun süre devam etmesi
Solunum Sistemi Belirtileri:Uzun süreli ve kronik öksürükNefes darlığıTekrarlayan zatürre ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıSindirim Sistemi Belirtileri:Uzun süreli, sebebi bilinmeyen ishal (haftalarca sürebilir)Karın ağrısı ve şişkinlik
Cilt Belirtilerieride veya ağız içinde ağrılı ve iyileşmeyen yaralarCiltte döküntü, mor veya kırmızı lekeler (Kaposi sarkomu belirtisi olabilir)Ağızda veya genital bölgede mantar enfeksiyonları
Nörolojik Belirtiler:Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğuDepresyon, sinirlilik veya davranış değişiklikleriBaş ağrısı ve nöbetlerEl ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma (periferik nöropati)
Bağışıklık Sisteminin Çöküşü:Normalde sağlıklı kişilerde nadiren görülen fırsatçı enfeksiyonların ortaya çıkması:TüberkülozPneumocystis jirovecii zatürresiToksoplazmozisSitomegalovirüs enfeksiyonlarıAğız ve yemek borusu mantar enfeksiyonları (Kandidiyaz)