EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 43,039
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
Karaciğer yağlanması dünya genelinde en sık görülen sağlık sorunları arasına yer alıyor. Karaciğerdeki yağlanmayı önlemek ve vücudun genel sağlığını korumak için öncelikle tükettiğiniz besinleri gözden geçirmeniz gerekiyor. Doğada bulunan bazı şifalı besinler karaciğerdeki yağı temizleyip, vücudun yenilenmesine yardımcı oluyor. Peki karaciğer yağlanmasına hangi besin iyi gelir?
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ birikmesiyle oluşan ve genellikle sağlıksız beslenme, obezite, alkol tüketimi ya da metabolik hastalıklardan kaynaklanan bir durumdur.
Karaciğer yağlanması genellikle belirti vermez, ancak bazı durumlarda karnın sağ üst kısmında ağrı, aşırı yorgunluk, kaşıntı ve kaşıntıya bağlı cilt kızarıklıkları gibi semptomlar görülebilir.
Karaciğer yağlanmasını önlemenin ve vücudu korumanın ilk kuralı sağlıklı beslenme. TikTok'ta 198 bin takipçiye sahip Dr. Robert G. DeBease, yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.
Dr. DeBease, "adeta mucize" olarak nitelendirdiği bir sebze grubunun hem karaciğer yağlanması hastalığını iyileştirmeye hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabileceğini belirtti.
Dr. DeBease, bu sebzelerin "turpgiller" grubuna ait olduğunu ve brokoli, lahana, karnabahar, kara lahana gibi sebzeleri içerdiğini ifade etti.
Bu sebzelerin karaciğeri koruduğunu ve karaciğerdeki yağ birikimini azalttığını vurgulayan doktor, aynı zamanda bu sebzelerin yağ yakımını artırdığını söyledi.
"Bu sebzeler karaciğeri toksinlerden arındırmaya yardımcı olan enzimler oluşturur. Ayrıca zararlı östrojen, çevresel toksinler ve ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya katkı sağlarlar," diyen Dr. DeBease, bu sebzelerin sağlık üzerindeki etkilerini hayranlıkla anlattı.
Turpgiller ailesine ait diğer sebzeler arasında Brüksel lahanası, roka, hardal yaprağı, turp, şalgam ve pazı yer alıyor.Turpgiller vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle koyu yeşil renkte olanlar A ve C vitaminleri bakımından yüksek değerlere sahip.
Ayrıca folat ve K vitamini açısından da önemli bir kaynaklar. Yapılan araştırmalar, turpgillerde bulunan fitobesinlerin iltihaplanmayı azaltabileceğini ve kanser riskini düşürebileceğini öne sürüyor.
Uzmanlar, turpgilleri içeren bir beslenme düzeninin, çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlarla dengelenmesi gerektiğini belirtiyor.Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) hazırladığı "Eatwell Rehberi", sağlıklı ve dengeli bir diyet için şu önerilerde bulunuyor:
Her gün 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebze tüketin; ana öğünleri yüksek lifli nişastalı gıdalara (patates, ekmek, pirinç, makarna) dayandırın; süt veya alternatiflerini (örneğin soya sütü) tüketin; fasulye, baklagiller, balık, et veya diğer protein kaynaklarına yer verin; doymamış yağları tercih edin ve az miktarda tüketin; günde 6-8 bardak sıvı tüketin."Sağlıklı bir yaşam için turpgillerden bolca faydalanmak, vücudu koruma ve güçlendirme açısından etkili bir adım olabilir.