EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 43,133
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
Şifa kaynağı olarak bilinen ve geleneksel lezzetler arasında yer alan kurut, doğal antibiyotik olarak vücudu mikroplardan arındırıyor. Türkiye'de popüler olan kurut, artık Kırgızistan'ın da sevilen lezzetli haline geldi.
Türkiye'de Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak üretilen ve tüketilen kurut, Kırgızistan'da popüler hale geldi. Geleneksel el yapımı yiyecek kurut, tat çeşitliliğiyle artık pazarda yerini alıyor.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinir.
Kendine özgü tadıyla severek tüketilen Kurut, tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklara iyi gelebiliyor.
Kurut, Türk mutfağında olduğu gibi Kırgız mutfağında da kullanılan, tarifi binlerce yıldır Orta Asya'nın göçebe halkları tarafından nesilden nesile aktarılan kurutulan koyu kıvamlı bir süt ürünü olarak biliniyor.
Süzme yoğurttaki suyun alınmasıyla elde edilen kurut, bugün tat çeşitliliğinin yanı sıra özgün renkleri, çeşitli ebatları ve yapısıyla her zevke hitap ediyor.Halk arasında doğal antibiyotik olarak da bilinen kurut, bağışıklık sistemini güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı koruyor.
Süzme yoğurttan elde edilen kurut, yoğurdu bez torbaya koyarak hazırlanıyor. Bez torbaya konan yoğurt, iyice süzülüyor. Ardından içine tuz ya da kaya tuzu ekleniyor. Gölge bir yerde kurtulmaya bırakılıyor. Her tarafı kuruyup, iyice sertleşince, kurut elde ediliyor.Süt ve süt ürünü tüketmenin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Özellikle kemik sağlığı için yeterli miktarda tüketilmesi öneriliyor.
Süt ve süt ürünleri, kemik ve diş sağlığını destekleyen kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum, kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır.Vücuda kaliteli protein yükler. Bu protein, kas kütlesini korumak, onarmak ve yeni kaslar inşa etmek için gereklidir.
D vitamini açısından zengin olduğu için vücuda iyi gelir. Vitamin D, kalsiyumun emilimini artırır ve kemik sağlığını destekler.
Süt ve süt ürünleri, B vitaminleri, özellikle B12, riboflavin (B2) ve niasin (B3) açısından zengindir. Bu vitaminler enerji üretimini destekler, sinir sistemi sağlığını korur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
Kalsiyum ve fosfor içeriği, güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşumunu destekler. Ayrıca, süt ürünlerinde bulunan laktoz, kemik sağlığını destekleyen bazı biyolojik süreçlere yardımcı olabilir.
Süt ürünlerinde bulunan probiyotikler (özellikle yoğurt ve kefir gibi) sindirim sistemini destekler. Bu mikroorganizmalar, bağırsak florasını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir.Süt, yüksek su içeriği sayesinde vücut sıvı dengesini korumaya yardımcı olabilir. Bu, hidrasyonu destekler ve vücudu sıvı kaybına karşı korur.
Süt, spor sonrası kas onarımını destekleyen amino asitler içerir. Ayrıca, kas kütlesini artırmak ve spor performansını iyileştirmek için faydalıdır.Süt ve süt ürünleri, cilt sağlığını destekleyen vitaminler ve mineraller içerir. Özellikle A vitamini, cildin yenilenmesine yardımcı olabilir.Tuz İçeriği ve Denge: Süt ve süt ürünleri, bazı mineralleri ve elektrolitleri dengede tutmaya yardımcı olabilir. Ancak, sodyum ve yağ içeriği göz önünde bulundurulmalıdır.