• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Tahtaya sürtünen tırnak seslerinden neden rahatsız olduğumuz bulundu

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Tahtaya sürtünen tırnak seslerinden neden rahatsız olduğumuz bulundu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 50 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Tahtaya sürtünen tırnak seslerinden neden rahatsız olduğumuz bulundu
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
33,313
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Tahtaya sürtünen tırnak seslerinden neden rahatsız olduğumuz bulundu

İnsanların büyük çoğunluğu tahtaya sürtünen tırnakların çıkarttığı sesten rahatsız oluyor. Bilim insanları bu rahatsızlığın nedenini ortaya çıkardı. Buna göre ses çığlık hissiyatı vererek duygusal bir tetiklenmeye neden oluyor.

Bilim insanları, tahtayı çizen tırnakların çıkardığı tırmalama sesinin bizi neden rahatsız ettiğini uzun zamandır merak ediyorlardı. Araştırma bu sesin bir bebek ağlaması ve insan çığlığıyla aynı frekansa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Rahatsızlığın hayatta kalma içgüdüsünden kaynaklandığı ve eşdeğer bir tepkiyi tetiklediği öne sürüldü. Tırmalama sesi kalp atış hızının artması gibi fizyolojik bir tepkiye neden oluyor ve refleksten ziyade duygusal bir deneyim yaşatıyor. Çoğu kişi kara tahtanın tırmalanması sonucu çıkan sesi "titreme" ile "iğrenme" gibi kelimeler kullanarak "hoş olmayan bir duygu" olarak tanımladı.

ŞEMPANZELERİN UYARI ÇIĞLIĞINA BENZİYOR Nobel ödüllü Dr. Francis Fesmire tarafından 2006 yılında yürütülen bir araştırma, ses aralığının ortasındaki ses frekansların şempanzelerin uyarı çığlıklarına benzediğini buldu. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, hoş olmayan seslere verdiğimiz tepkilerin evrimsel geçmişimizden gelen yırtıcılardan kaçınma içgüdüsünden kaynaklandığını ileri sürdü. 2012'de yapılan bir araştırma, beyinde duyguların deneyimlenmesini sağlayan badem şeklindeki bir kütle olan amigdalanın "sesin acı vermesinin" nedeni olabileceğini buldu. Bununla birlikte, bazı insanlar seslere, özellikle yüksek sesle çiğneme ve nefes almaya karşı "aşırı duyarlı" olabilirler.
 
Üst Alt