• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Sofrada en sık yapılan hata: Mide ekşimesine neden oluyor, reflüyü tetikliyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Sofrada en sık yapılan hata: Mide ekşimesine neden oluyor, reflüyü tetikliyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 20 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Sofrada en sık yapılan hata: Mide ekşimesine neden oluyor, reflüyü tetikliyor
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,039
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Sofrada en sık yapılan hata: Mide ekşimesine neden oluyor, reflüyü tetikliyor

Yemeğinizi düzgün çiğnemek önemsiz görünebilir, ancak sağlığınızı derinden etkileyen bir alışkanlıktır. Sindirime yardımcı olmaktan kilo yönetimini ve genel sağlığı desteklemeye kadar, çiğneme eylemi çoğumuzun gözden kaçırdığı yeme eyleminin önemli bir parçasıdır. İşte yemek zamanında yavaşlamanız için birkaç neden ve uygunsuz çiğnemenin sağlığımıza nasıl zararlı olabileceği.

y000C0wfdUSt4vrjflXRBw.jpg

Çoğumuzun yoğun programları var ve sıklıkla yemeğimizi ne kadar iyi çiğnediğimizi hesaba katmadan hızlı bir şekilde yeriz. Görünüşte zararsız olmasına rağmen, bu davranış beklenmedik sağlık sonuçlarına yol açabilir. Doğru çiğneme, sindirim ve genel sağlık için önemlidir ve sadece yiyecekleri parçalamaktan daha fazlasını içerir. İşte yemek zamanında yavaşlamanız için birkaç neden ve uygunsuz çiğnemenin sağlığımıza nasıl zararlı olabileceği.
aMAih47QakegCPvTpdvbhA.jpg

Sindirim ağzımızda başlar. Çiğneme, yiyecekleri daha küçük parçalara bölerek midemizin ve bağırsaklarımızın işlemesini kolaylaştırır. Sindirim enzimleri içeren tükürük, yiyecek midemize ulaşmadan önce bile karbonhidratları parçalamaya başlar.
3_ArumTJtk6rZQfd4bf9Qw.jpg

Düzgün çiğnemediğimiz zaman, sindirim sistemimiz daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu da şunlara yol açabilir:Şişkinlik: Büyük yiyecek parçacıklarının sindirimi daha uzun sürer ve bağırsakta fermente olarak gaz ve rahatsızlığa neden olabilir.Mide ekşimesi: Düzgün çiğnenmeyen yiyecekler, mideniz onu sindirmek için çabalarken reflüyü tetikleyebilir.
bGLWF-JRlkKzz6JHPmgVgQ.jpg

Ne sıklıkla hızlı yiyip daha sonra kendimizi tok hissettik? Yavaş çiğnediğinizde, beynimiz tokluğu kaydetmek için zamana sahip olur. 2015 yılında Physiology and Behavior dergisinde yayınlanan bir çalışma, daha fazla çiğnemenin açlığı ve yiyecek alımını azaltabileceğini buldu.
d1KYIVDer0e8PVCIjeg1AA.jpg

Bu, muhtemelen tokluktan sorumlu bağırsak hormonlarının salınımıyla bağlantılıdır. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayınlanan bir başka inceleme, lokma başına çiğneme sayısını artırmanın, yiyecek alımını doğal olarak azaltarak kiloyu yönetmenin etkili bir yolu olabileceğini öne sürdü.
UUp1JJKNHkmJaHdvTAg9rw.jpg

İyi çiğnemek sadece sindirimi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun ne zaman yeterli yediğini anlamasına da yardımcı olur. Bu, aşırı yemeyi önleyebilir ve sağlıklı kilo yönetimini destekleyebilir.
bu48yArwoU6Q8gM1Cf6W-g.jpg

Çiğneme sadece sindirimle ilgili değildir; genel sağlık ve yaşam kalitesiyle bağlantılıdır. Food Science and Nutrition dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir çalışma, çiğneme işlevinin genel sağlığa fizyolojik bir katkıda bulunan faktör olarak önemini vurguladı.Yetersiz çiğnemenin daha geniş kapsamlı etkileri şöyledir:
NusAUhjam06X5eeEmO7kCA.jpg

Besin emilimi: Yeterli çiğnenmeyen yiyecekler vücudunuzun tüm besinleri etkili bir şekilde emmesi için yeterince parçalanmayabilir.Ağız sağlığı: Yemekleri aceleyle yemek diş ve diş eti sorunlarına yol açabilir. Uygun çiğneme, güçlü ağız kaslarını korumaya yardımcı olur ve ağzı temizleyen tükürük üretimini uyarır.Bilişsel sağlık: Bazı çalışmalar, çiğnemenin beyin işlevini uyardığını ve hatta tekrarlayan hareketlerin sakinleştirici etkileri olduğu için stresi azaltabileceğini öne sürüyor.
dRHOWnVD6k61TZ8Lsxk1yQ.jpg

Yiyecekleri yuttuğunuzu fark ettiyseniz, bir değişiklik yapmanın zamanı geldi. İşte nasıl başlayabileceğiniz: Her lokmayı 25–40 kez çiğneyin: Yiyecekleri macun kıvamına getirmeyi hedefleyin.
bRJ7J9CclEClp2Q5g_YNuQ.jpg

Daha küçük lokmalar alın: Bu, iyice çiğnemeyi kolaylaştırır. Lokmalar arasında çatalınızı bırakın: Kendinize çiğnemeye odaklanmak için zaman verin. Su içmek vücudun yiyecekleri daha iyi işlemesine yardımcı olur ancak büyük lokmaları suyla yıkamaktan kaçının.
 
Üst Alt