EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 38,305
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
İsrail-Hamas çatışmaları 25. gününde devam ediyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ateşkes çağrılarını bir kez daha reddetti. Netanyahu, sivil kayıplardan Hamas'ı sorumlu tuttu. Saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 8 bini aşarken Birleşmiş Milletler, Gazze'deki kayıpları "toplu cezalandırma" olarak niteledi.
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 25. gününde sürüyor.
İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'ye yönelik 7 Ekim'de başlattığı saldırıları şiddetlendirerek artırmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkes çağrılarına ABD'deki 11 Eylül saldırılarını hatırlatarak yanıt verdi. Netanyahu, "ABD, 11 Eylül'den sonra ateşkesi nasıl kabul etmediyse İsrail de 7 Ekim saldırısından sonra ateşkesi kabul etmeyecektir." dedi. Hamas'ı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçlayan Netanyahu, bu nedenle sivil kayıplardan dolayı ülkesinin suçlandığını iddia etti. "Tek bir sivilin ölmesi gerekmiyor" diyen İsrail Başbakanı, Hamas'ın sivillerin güneydeki güvenli bölgeye gitmelerine izin vermediklerini öne sürdü. Sivillerin bölgede olmasına karşın saldırıların devam edeceğini söyleyen Netanyahu, "İstifa etmeyi düşünmüyorum, Hamas'ı ortadan kaldıracağım" ifadelerini kullandı. HABERE GİT
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de "Ateşkes Hamas'ın işine yarar" açıklamasını yineledi. Kirby, ABD'nin, ateşkes yerine Gazze'de şiddetten kaçmak isteyen sivillerin tahliyesine ve insani yardımların bölgeye ulaştırılmasını kolaylaştırmaya yönelik "geçici insani duraklamalara" sıcak baktığını kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Gazze'deki sivil kayıplar için "Korkunç olayların hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi. HABERE GİT
İsrail'in saldırılarıysa devam etti. Gazze'de Türk Kızılayının inşasına destek olduğu Filistin Kızılayı'na ait insani yardım deposu da İsrail bombardımanlarının hedefi oldu. Saldırıda depo kullanılamaz hale geldi.
Türkiye'nin yardımlarıyla yapılan Türk-Filistin dostluk kanser hastanesi de hedefler arasındaydı. Saldıya Türkiye'den sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne yaptığı saldırıyı kınadı. Bakanlığın açıklamasında, "Gazze’deki Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu insanlık dışı saldırılar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir." ifadelerine yer verildi. HABERE GİT
Lübnan'da Hizbullah'a ait hedefler de İsrail tarafından vuruldu. Ordu, o anlara ait olduğu öne sürülen görüntüleri yayınladı.
Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma fonu UNICEF, Gazze'de temiz su tedarik kaynağının yüzde 55'inin zarar gördüğünü duyurdu. Bir su arıtma tesisinin de yüzde 5 kapasiteyle çalıştığı aktarıldı.
Birleşmiş Milletler Filistin Mülteci Ajans da Gazze'de olanların toplu cezalandırma olduğunu kaydetti. Ayrıca iletişim hatlarındaki kesintinin sivil düzenin sağlanmasını güçleştirdiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM), Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki İsrail saldırılarında son üç haftada öldürülenlerin yüzde 70’inin çocuklardan ve kadınlardan oluştuğunu belirtti.
İsrail hükümetine bağlı İstihbarat Bakanlığı'nın Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon kişinin, Mısır'ın büyük bölümü çöl olan Sina Yarımadası'na nakledilmesini öngören bir savaş önerisi hazırladığı ortaya çıktı. Bakanlığın 13 Ekim tarihli onaylı belgesinde, Gazze'deki sivillerin Mısır'a zorla göç ettirilmesinin "olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracağını" öne sürdü.