EFNAN ATMACA- Şöhreti 11 yaşındayken tadan, kanser dahil nice badireler atlatan Minogue; aşkın, mücadelenin, özgürlüğün sembolü hemcinsi, namı diğer “Kaldırım Serçesi” Edith Piaf’ın şarkısından esinlenilen “Padam Padam” parçasıylayeni bir bahar yaşıyor. 55 yaşındaki Minogue, 72 yıllık şarkıdan esinlenen, aynı adı taşıyan “Padam Padam”la müzik listelerinde zirveyi zorlarken 10 yılda bu kadar hızlı alkış alan bir hit’e de imza attı. Eleştirmenlere göre bu başarı, kapitalizmin iyice bunalttığı günümüzde isyana ses olan şarkıdan ilham almasından kaynaklanıyor. Minogue ise hem şaşkın hem mutlu; “Kariyerim için inanılmaz bir dönüş. Desteğinize çok teşekkür ederim. Bu şarkımın başarısınımümkün kılan herkese müteşekkirim. Sizleri çok seviyorum” diyor.
Direnişin sesi
“Padam, Padam” hiç kuşkusuz Piaf’ın meşhur ettiği en dokunaklı şarkılardan biri. Şarkı geçmişe, geride kalan aşklara ve değerlere güzelleme yapıyor. Bireysel bir özlem kadar eski değerlere de gönderme var dizelerde. Aralık 1915’te, Fransa’nın en hüzünlü zamanlarında doğdu Piaf. Edith Giovanna Gassion adını verdiler ona. Edith adını, Fransız askerlerini Alman esir kamplarından kaçırdığı için yakalanıp idam edilen İngiliz casus-hemşire Edith Cavell’den aldığını çok sonra öğrendi. Kendisine yakıştırılan serçe anlamına gelen “Piaf”ı ise 20 yaşında geldiğinde kazandı. Dünya savaşının ortasında, yoksulluğun en dibini gördüğü dönemde sesiyle direndi Piaf. Sesi direnişin de sembolü oldu. Umutsuz aşklara, yorgun zamanlara, paramparça hayatlara ağıtlar yaktı her şarkısında.
Umudun sembolü
1.45 boyundaki Piaf her geçen gün daha da büyüdü, 1962 Eylül’ünde Eyfel Kulesi’nin balkonundan şarkılar söylediğinde kulenin görkemini bile gölgesinde bıraktı. Ertesi yıl da veda etti dünyaya. Türkçede aşkı ve isyanı anlatan en önemli şairlerden Attila İlhan “Piaf’ın ölmesi gerçekte, kıyısından köşesinden bizim de tanıdığımız eski bir Fransa’nın ölmesi demekti” demişti bir yazısında. “Padam Padam” ise bu kırık dökük hayatın dışavuruşu. Minogue ile birlikte bu şarkıyı yeniden hatırlamamız da aşka ve geçmişe özlemin bir kanıtı.
Yeniden başlama gücünün simgesi
Öylesine anlamlıdır ki Edit Piaf’ın “Padam Padam” şarkısı... 2007’de çekilen “Kaldırım Serçesi” adlı filmde Edith Piaf’ı canlandıran Marion Cotillard, bu şarkıyı söylerken yere yığılır. Hayat yorgunluğunun bir simgesidir aslında bu şarkı ama aynı zamanda bir yol gösterici. Yeniden başlama gücünün, umudun simgesi. Aynı film “Şov devam etmeli” cümlesinin üzerine basan çarpıcı bir sahneyle sona erer. Belli ki Piaf, yıllar sonra da kimin neye ihtiyacı varsa şarkılarıyla rehber olmaya devam ediyor. Meslektaşı ve hemcinsi Kylie Minogue’a yeniden başlama şansı veriyor. Onun aracılığıyla bize de mesajını yolluyor ve neleri kaybettiğimizi gösterip uğruna savaşmamız gereken değerleri hatırlatıyor.