• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Magnezyum, vitamin, mineral kaynağı! Lezzetli olduğu kadar besleyici, her kaşığı şifa deposuymuş

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Magnezyum, vitamin, mineral kaynağı! Lezzetli olduğu kadar besleyici, her kaşığı şifa deposuymuş başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 41 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Magnezyum, vitamin, mineral kaynağı! Lezzetli olduğu kadar besleyici, her kaşığı şifa deposuymuş
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,130
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Magnezyum, vitamin, mineral kaynağı! Lezzetli olduğu kadar besleyici, her kaşığı şifa deposuymuş

Aşure, yaygın olarak tüketilen ve lezzetiyle tadına doyulmayan tatlılar arasında yer alıyor. Muharrem ayının bir geleneği olan, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin sağlığa da pek çok faydası bulunuyor. Aşurenin içeriğindeki baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler vücuda sayısız fayda sağlıyor.

iFHANT6evE2VTSTdali28Q.jpg

Aşure, genellikle Muharrem ayının onuncu günü (Aşure Günü) pişirilen ve özellikle Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu ve bazı diğer bölgelerde yaygın olarak tüketilen geleneksel bir tatlıdır.
I91_PZYla0K9SZPholf6cw.jpg

Aşure genellikle şu ana bileşenlerden oluşur:Haşlanmış buğday taneleri temel bileşenlerden biridir. Bu buğday genellikle önceden ıslatılarak yumuşatılır ve daha sonra pişirilir.Özellikle kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller aşurenin içinde bulunur. Bu baklagiller protein ve lif açısından zengin kaynaklardır.
qx-_n6rENEaA1_aYeuNxlw.jpg

Aşureye genellikle kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi çeşitli kuru meyveler eklenir. Bu meyveler tatlıya doğal tat ve besin değeri katar.Aşurede yer alan kuru yemişler arasında çam fıstığı, badem, ceviz gibi çeşitler bulunabilir. Bu yemişler tatlıya çeşitlilik ve besleyicilik katmaktadır.
-I83VjHpm0KC-ntyfirNCQ.jpg

Geleneksel tariflerde genellikle şeker kullanılır, ancak sağlık bilincinin artmasıyla birlikte alternatif tatlandırıcılar da tercih edilebilir.Tarçın, karanfil gibi baharatlar aşureye karakteristik bir tat ve aroma kazandırır.
yOlLWEzzhUiobgXqELsqAg.jpg

Aşure, hem lezzetiyle hem de sağlık açısından birçok faydası bulunan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
7Wz_CcWmTUODSnV7R-6J9Q.jpg

İşte aşurenin sağlık yararlarından bazıları:Aşure, içeriğinde bulunan tahıl, kuruyemiş ve meyveler sayesinde zengin bir besin kaynağıdır. Bu bileşenler, bir araya geldiklerinde dengeli bir beslenme için önemli bir katkı sağlar.
QMaXcQfrnU-61kIdYmLN9w.jpg

Aşure içinde bulunan kuru fasulye, nohut gibi baklagiller ile buğday gibi tahıllar, lif açısından zengindir. Lifli gıdalar sindirimi düzenler, tokluk hissi verir ve sindirim sağlığına katkıda bulunur.
NIgADRbqOkmJkdxA4K_QSw.jpg

Aşurede bulunan kuru meyveler (kuru üzüm, kuru kayısı gibi) ve baharatlar (tarçın gibi), antioksidan açısından zengindir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyabilirler.
69uHkYhz2kOYu51mWTD1ig.jpg

İçerdiği kuru yemişler ve tahıllar sayesinde aşure, çeşitli vitamin (örneğin B vitaminleri) ve mineraller (örneğin demir, magnezyum) sağlar.Ev yapımı aşurenin tarifi, sağlığa uygun şekilde hazırlanması halinde (az şekerli, az yağlı) sağlıklı bir tatlı alternatifi sunabilir. İçerisine eklenebilen malzemelerin çeşitliliği de besin değerini artırabilir.
ZEOqUb8fNEuvFZ2lY4eygA.jpg

Aşure, geleneksel olarak paylaşılan bir tatlı olup, sosyal etkileşimleri artırabilir ve ruhsal olarak da insanı besleyebilir.
_Kv8hTc6i0q-WoMLtI2PQA.jpg

ÖNEMLİ! Ancak, aşurenin tüm bu faydalarından tam olarak yararlanabilmek için içeriğindeki malzemelerin dengeli ve sağlıklı olmasına dikkat etmek önemlidir. Şeker ve yağ miktarını kontrol altında tutmak, aşureyi sağlıklı bir seçenek haline getirmenin yollarından biridir.
deOomaKEcUi5OpPUbaWUsQ.jpg

Aşure yapmak için geleneksel tarife uygun olarak aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:Malzemeler: 1 su bardağı aşurelik buğday 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı kuru kayısı 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı kuru incir 1 su bardağı ceviz içi 1 su bardağı fındık içi 1 su bardağı kuş üzümü (kuru yemişler ve meyveler miktarları isteğe göre ayarlanabilir) 1,5 su bardağı şeker veya isteğe bağlı olarak tatlandırıcı 1 tatlı kaşığı tarçın 8 su bardağı su (buğdayı haşlamak için) Üzeri için nar taneleri ve çam fıstığı (isteğe bağlı)
JNBnGLW6CE6cS79JzcCk8g.jpg

Yapılışı: Buğdayın Hazırlanması:Aşurelik buğdayı bir gece öncesinden su ile ıslatın.İyice yıkayarak süzün ve bir tencereye alın.Üzerine 8 su bardağı su ilave edin ve buğday yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Arada karıştırarak suyunu kontrol edin, gerektiğinde su ekleyebilirsiniz. Kuru Baklagillerin Haşlanması:Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı suda haşlayın. Bu işlemi ayrı tencerede yapmanız daha uygun olabilir. Baklagiller yumuşayıp pişene kadar haşlayın.
ZzHcTNnPIUmskhC3gVWAaw.jpg

Kuru Meyvelerin Hazırlanması:Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi kuru meyveleri yıkayıp doğrayın veya bütün olarak kullanabilirsiniz. Kuru Yemişlerin Hazırlanması:Ceviz içi, fındık içi gibi kuru yemişleri iri iri doğrayın veya bütün olarak kullanabilirsiniz.
CmkOTSWqOEKhWoGWHJ_ffg.jpg

Aşurenin Pişirilmesi:Haşlanmış buğdayın içine öncelikle haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğranmış kuru meyveleri ve kuru yemişleri ekleyin. Şeker veya tatlandırıcıyı da ekleyerek karıştırın.Tarçını da ekleyip karıştırın ve tatlıyı kaynamaya bırakın.
pULXseSlLU-Kp6Pg3o1F4g.jpg

Aşure karışımını kısık ateşte ara ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın. Servis yapmadan önce üzerini nar taneleri ve çam fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
oq4V72CPE0ekr_Jx9Jl_EQ.jpg

SunumSoğuyan aşureyi kaselere veya büyük bir tepsiye paylaştırarak servis yapın.Afiyet olsun!
 
Üst Alt