• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk "Karlama"

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk \"Karlama\" başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 47 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk \"Karlama\"
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,112
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk

Konya'nın Bozkır ilçesinde emekli Hayrettin Kara, haftada 1 gün ilçe sınırlarında bulunan Toros dağlarından kesilen kar kütlelerini aracıyla getiriyor. Dağdan getirilen karlar, 'Karlama' denilen pekmez, vişne ve limon aromalarıyla karıştırılarak soğukluk olarak pazara gelen vatandaşlara sunuluyor.

T7AIWLffcEOqKKAduaai4A.jpg

Konya'nın Bozkır ilçesinde yaşayan emekli 58 yaşındaki Hayrettin Kara, çocukluk döneminde bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek için ilçe sınırında bulunan Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez dökerekkomşuları ile birlikte ‘karlama' adı verilen soğukluğu satmaya karar verdi.
vdFPeuc3LEuqdDBHeuF7pA.jpg

Hayrettin Kara emekli olduktan sonra kendisine bir iş kurma düşüncesinin ardından Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez, vişne ve limon gibi farklı aromaları dökerek bardakta ‘karlama' satmaya başladı. Bozkır ilçesinde haftada bir kurulan pazara gelen vatandaşların ilgilisi ise ‘karlama' lezzetine yoğun oldu.
ZsnKbE0bpE208aBq-5rBZQ.jpg

Antalya'nın Akseki ilçesi ile Konya'nın Bozkır ilçesi sınırında bulunan Toros dağlarından buz kütlesi getirerek yaptığı ‘karlama' lezzetini anlatan Hayrettin Kara, “Ben bunu 8 yıldır yaz mevsimlerinde bu kar işini yapıyorum. Şenliklerde, festivallerde, düğünlerde ve pazarlarda satışımı yapıyorum. Bir gün önce Toros dağlarından getiriyorum.
PfeB5kUJO0iToTiJzUL_7g.jpg

Bu şekilde de satışını yapıp ekmeğimi kazanıyorum. Bu karın üzerine döktüğümüz doğalı pekmez, vişne, portakal ve limon gibi meşrubat çeşitlerini de üzerine dökerek tatlandırıyoruz.
m8GZ0Xj0d0a5EtGb3fxAOQ.jpg

Bizimde çocukluğumuzda bu şekilde dağdan kar getirirdik ve üzerine pekmezi de kimde varsa bulur dökerdik. Mahalleye toplanırdı kaşığı alan koşardı. Çocukken karlamayı hazırlar komşularla düğün pilavı yer gibi yerdik. Küçüklüğümüzden gelen bir gelenek, şimdi de karlamadan ekmeğimizi kazanıyoruz bundan” dedi.
GOS4uFnJ60-sgzOqMEFwjg.jpg

Yurt dışında yaşayan ve karlamayı severek tükettiğini söyleyen Mehmet Ercan, “Bu sıcakta karlı pekmez iyi oluyor. Soğuk meşrubat olarak tüketmek güzel, ben kendim yurt dışındayım her geldiğimde yerim Bozkır'da bunu” dedi.
AXTS9vTq40yBUTGeiYBKjw.jpg

Çocukluk döneminde severek tükettikleri karlamayı tüketen Emine Kutup Günaydın, “Toroslardan getiriliyorlar bu karı genellikle yaz aylarında mutlaka alırız kar pekmez çocukluğumuzun eğlencesi zevkle her geldiğimde mutlaka almaya çalışırım. Bugünde babama aldırdım çocukluk yaptım ‘baba ben bugün çocuğum bana bunu al dedim' oda sağ olsun aldı” ifadelerini kullandı.
WjgLjZCgvkarSVNxN0g5Vg.jpg

Pazara gelen Ömer Günaydın ise, “Yıllardır dağlardan getirip kendimiz yaparız ama artık dağdan getiriyorlar şimdi Konya merkezde oturuyorum ilçeye geldikçe kesinlikle tüketirim. Her zaman bulunmuyor” diye konuştu.
 
Üst Alt