nurettin_38
Üye
- Katılım
- 19 Haz 2023
- Mesajlar
- 12,887
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 1
İtibar:
Kızıldeniz krizinin küresel ekonomiye olumsuz yansımaları sürüyor. Artan maliyetler ve tedarik zincirindeki aksaklıkların enflasyonu tetikleyebileceği belirtiliyor. Şirket kârlarının da zarar görmesi bekleniyor.
Kızıldeniz'de yaşanan kaos küresel ekonomiye etkileri her geçen gün artıyor. Gemilerin rota değişikliği ile birlikte sevkiyatlar sarsılırken, artan maliyetler ve tedarik zincirinceki sorunlar nedeniyle şirketlerin zarar görebileceği belirtildi. Uzmanlar, taşımacılık maliyetlerinin artması ve sürelerin uzamasının yeniden enflasyonu artırma riski taşıdığını belirtti. İngiltere ile Euro Bölgesi'nde manşet enflasyonun kriz nedeniyle yükselişe geçebileceği ifade edildi.
MALİYETLER TÜKETİCİYE YANSIYABİLİR İngiliz perakendeciler Tesco, Marks & Spencer ve Next, tüketiciler için daha yüksek fiyat risklerine işaret etti. Özellikle uzak ülkelerden ürün tedarik eden perakende şirketlerinin maliyetleri tüketiciye yansıtabileceği aktarıldı. Elektrikli araç üreticisi Tesla, nakliye sorunları nedeniyle Almanya'daki fabrikasını iki haftalığına kapattı. Volvo, Belçika'daki fabrikasında üretimi üç gün durdurdu. Morgan Stanley, hafif araç üretimi için riskli bir süreç olduğuna vurgu yaptı. Analistler, koronavirüs salgınına benzer bir dönem olmadığına da dikkat çekti. Bu dönemde küresel denizcilik şirketleri servetlerini artırırken, sigortacılar da krizi lehine çevirdi. Sigortacılar, bazı denizcilik rotalarında primleri on katına çıkarttığı ifade edildi.