• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Keşke sosyal medya olmasaydı

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel ve Son Dakika Haberler kategorisinde End tarafından oluşturulan Keşke sosyal medya olmasaydı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 128 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel ve Son Dakika Haberler
Konu Başlığı Keşke sosyal medya olmasaydı
Konbuyu başlatan End
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeaTh

End

Üye
Katılım
21 Ocak 2021
Mesajlar
972
Tepkime puanı
51
Puanları
18
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hali
vtEvVy
Memleket
19 ÇORUM
Takım
Fenerbahçe
Burç
Kova
Mesleği
Muhasebe

İtibar:

Seçimlerden önce kendi çevremde ben de bir anket yapmıştım herkes gibi oylarda çok acayip değişiklikler görülmese de Cumhur ittifakındaki kayıp net şekilde ortada idi.

Her ne kadar oturduğum semtten kaynaklı olarak benim çevre anketim yüzde 75 civarı Kılıçdaroğlu dese de elbette bu geneli yansıtmıyordu ama yine de millet ittifakı lehine bir oy değişimi vardı dediğim gibi. Zaten bu da sandığa yansıdı. Ama bu yansıma sadece AKP'nin oy kaybetmesi şeklinde oldu. Millet ittifakı bu oyları alamadı gibi görünüyor.

AKP geçen seçime göre yaklaşık yedi puan kaybetmiş, MHP de 1 puan, CHP 2.68 puan artmış ama Yeşil sol (HDP) oyları da 2.88 düşmüş. Yani seçim barajı 10 iken HDP ye giden CHP oyları geri dönmüş olabilir ya da bu pastadan 1.35'i TİP'e çıkarsak CHP'nin oylarına kendi listelerinden 36 milletvekili verdiği 4 Parti'nin varlığına rağmen 1.33 gibi bir katkı yaptığı sonucuna ulaşabiliriz.

İYİ Partinin de oylari aynı kalmış görünüyor, ama geri kalan oyların bir kısmı Yeniden Refaha bir kısmı da Memleket ve Zafer Partilerine gitmiş gibi. Bu sebeple ve yeni seçim sisteminin de etkisiyle bu sonuçlara rağmen Cumhur ittifakı parlamentodaki üstünlüğünü devam ettirmeyi başarmış gibi.

AKP ve MHP'nin kaybettiği oylara YRP'nin kazanımlarını ve BBP'nin bir önceki seçimde AKP içinde olan oylarını eklediğimizde de Erdoğan'ın kaybettiği yaklaşık 3 puana ulaşıyoruz zaten. Geri kalan Cumhurbaşkanlığı oylarının bir kısmı da Sinan Oğan'ın 5.2'lik yüzdesinin içinde görünüyor.

Buradan da anlıyoruz ki Millet ittifakı bileşenlerini seçme ya da onlarla nasıl hareket edeceği konusunda seçim stratejisi açısından o kadar da başarılı olamamış. CHP ve İYİ Parti'nin daha çok ortak liste yapması ve diğer partilerin ya kendi içlerinde bir ittifak yapmaları ya da kendi amblemleri ile seçime girmeleri daha iyi bir sonuç verirmiş gibi duruyor.

Dahası ittifaklar dışında kalarak Cumhur tarafinin kaybettiği oyları toplayan partilerin oylarının millet ittifakının 4 bileşeninden çok daha fazla oy aldığı da burada açıkça görülüyor. İlk günden beri 6'lı masanın sadece prensipler konusunda ittifak etmesi gerektiğini ve ortak aday konusunda ısrarcı olmaması gerektiği fikrini savundum. Elbette simdi seçimlerden sonra bu tip konularda haklı çıktım demek oldukça rahatsız edici ama belki de gelecek için söylemekte fayda olabilir.

Şimdi sosyal medyada 'oylarımız çalındı şeklinde' ciddi bir gündem var. Doğru olabilir ama eğer doğru ise bu durum biraz 'özrü kabahatinden büyük' durumu olmaz mı. Çünkü karşımızda bir buçuk senedir seçim güvenliği konusunda çalıştığını söyleyen bir siyasi irade var. Her fırsatta tek bir oyu bile heba etmeyeceğini söyleyen, ama sürekli de sandıkları bırakmayın diye çağrı yapan bir irade bu.

Aynı irade Her ne kadar bu sosyal medyada oluşan oylarımız çalındı gündemine aynı iştahla eşlik etmese de, parti içinde yaşanan kadro değişiklikleri ile bu konuda belli sıkıntıların olduğu algısına destek oluyor. Dahası suskun kalarak, ya da çok kısa açıklamalarda bulunarak oluşan endişeleri istemeden de olsa besliyor.

Şimdi soralım, ülke için bir dönüm noktası olarak gösterilen, hatta kaybedilirse son seçim olarak lanse edilen böyle bir seçimde gerçekten oylar çalınmış ise ve Millet ittifakı tarafı bunu engelleyememiş ise bunun ne anlama geldiğinin farkında mıyız acaba?

Ya da iddia edildiği gibi bazı kadrolar, ihanet ce-veya beceriksizlik yapmışlar ise seçmenin bu kadrolara oy verirken gönül rahatlığı içinde olması nasıl beklenebilir ki?

Netice olarak seçimde gerektiği kadar başarılı olamamış olmak en azından ikinci tur için oyların çalınmış olması psikolojisinden çok daha iyi bir seçenek. Daha çok çalışarak, daha çok insana dokunarak, seçime katılımı yükseltecek bir başka söylem belirleyerek, bazı konularda kullanılan dili değiştirerek kazanabileceği hissi vermek, ne olursa olsun oylarımız çalınır, birileri bize ihanet edebilir hissi vermekten çok daha olumlu olur diye düşünüyorum. Millet ittifakı liderleri de benim gibi düşünüyor sanırım. Ama onları desteklediklerini söyleyen sosyal medya seçkinleri bunu değil takipçilerinden alacakları etkileşimi daha çok önemsiyor gibi.

Ama ilk tur seçimlerinde gördük ki Allah'tan seçimler twitter'da kazanılmıyor.
 
Üst Alt