• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Kaşık kaşık yiyoruz ama şeker hastalığını tetikliyor! Diyabet riskini artıran besinlerin listesi

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Kaşık kaşık yiyoruz ama şeker hastalığını tetikliyor! Diyabet riskini artıran besinlerin listesi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 25 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Kaşık kaşık yiyoruz ama şeker hastalığını tetikliyor! Diyabet riskini artıran besinlerin listesi
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,225
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Kaşık kaşık yiyoruz ama şeker hastalığını tetikliyor! Diyabet riskini artıran besinlerin listesi

Diyabet hastalığının genellikle genetik veya yaşam tarzıyla ilgili olduğu söyleniyor. Ancak özellikle çocuklarda diyabet riskini artıran bazı durumlar var. Sağlıklı diye tüketilen bazı birçok besin diyabet riskini artırabiliyor.

rbNfpY2Q0UWHl4PYZurHaw.jpg

Birçok kişi diyabetin genetik veya yaşam tarzı açısından olduğunu düşünür. Ancak, çocuklarda tip 1 diyabet için potansiyel risk faktörleri olarak yaygın yiyeceklere işaret eden çalışmalar yapılmıştır.
UYXjicEWskimAOo6ZZynDw.jpg

Büyüme çağındaki çocuklar sağlıklı bir diyete ihtiyaç duysa da, belirli yiyeceklerin bu iltihaplı hastalığın başlangıcında nasıl bir rol oynayabileceğini anlamak önemlidir.
3YhDYGhZzEe7y1O66RGCIw.jpg

Avantajlarına rağmen çocuklarda tip 1 diyabet riskinin artmasıyla bağlantılı olan bazı besin açısından yoğun yiyecekler şunlardır.
ilD9HJ-NpEqceR1xHip6sw.jpg

Tam tahıllar, yüksek lif içeriği ve kan şekerini kontrol etme kapasitesi nedeniyle genellikle sağlıklı bir seçim olarak kabul edilir. Ancak, Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği'nde (EASD) sunulan yeni bir araştırmaya göre, yulaf ve çavdar açısından zengin bir diyet, hastalığa genetik olarak yatkın olan çocuklarda tip 1 diyabet riskini artırabilir.
-jtAas3pIUOV-NnF_Jz-bQ.jpg

Finlandiya'da yapılan bir çalışmada diyabet için genetik yatkınlığı olan 5.600'den fazla çocuk takip edildi. Bulgulara göre, daha fazla çavdar ve yulaf yiyen kişilerde adacık otoimmünitesi görülme olasılığı daha yüksekti. Bu, tip 1 diyabet için bir risk faktörüdür.
s9eV3agpFkyp5RbDeWiwMA.jpg

Birçok çocuğun diyetindeki bir diğer bileşen de makarnadan ekmeğe kadar her şeyde bulunabilen buğdaydır. Buğday bazlı ürünler lif ve protein gibi besin maddeleri açısından zengindir, ancak aynı zamanda tip 1 diyabet riskini de artırırlar. Daha önce alıntılanan aynı Finlandiya çalışmasına göre, genetik olarak diyabete yatkınlığı olan çocukların buğday tüketmeleri durumunda hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksekti.
IZxK63I4PEqwHKlG7J-KAw.jpg

Altta yatan mekanizmaları tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, buğday ürünleri adacık otoimmünitesine yol açabilecek bir bağışıklık tepkisini tetikleme potansiyeline sahiptir.
fnBeb0mv-UGG9ALUQZvxhQ.jpg

Çoğu insan meyvelerin sağlıklı olduğuna inansa da, tüm meyveler eşit yaratılmamıştır. Muz, diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilirken, yaban mersini ve çilek gibi meyvelerin riski düşürdüğü bulunmuştur. Bu keşif, meyvelerin daha fazla şeker içeriği ve pestisit maruziyetiyle açıklanabilir.
qEd4ZxlKqU2CIXTDjp1-mQ.jpg

Yoğurt ve kefir gibi fermente edilmiş süt ürünleri, genellikle bağırsak sağlığını ve bağışıklığı artıran probiyotik özelliklere sahip olarak reklamı yapılır. Finlandiya araştırmasına göre, daha fazla fermente süt ürünü tüketen çocukların tip 1 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksekti.
iC6jMPKmFEWjWQrwkowhIw.jpg

Bu, fermente süt ürünlerinde bulunan belirli proteinlerin veya bakteri suşlarının bağışıklık fonksiyonunu etkileme ve otoimmüniteyi tetikleme potansiyeli olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
 
Üst Alt