• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Karpuz ve peyniri birlikte tüketmeyin! Bu zararını kimse bilmiyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Karpuz ve peyniri birlikte tüketmeyin! Bu zararını kimse bilmiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 45 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Karpuz ve peyniri birlikte tüketmeyin! Bu zararını kimse bilmiyor
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
38,805
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Karpuz ve peyniri birlikte tüketmeyin! Bu zararını kimse bilmiyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte aşırı sıcaklarında etkisiyle beslenme düzeninde değişiklikler gözleniyor. Özellikle yaz aylarında karpuz sık sık tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Karpuz ve peynir ikilisi hem hafif hem de lezzetli olması sebebiyle sofralardan eksik olmuyor. Ancak karpuz ve peyniri birlikte tüketmek vücut için zararlı olabiliyor.

LGUjPPJgE0q8Cfj1m8h1zw.jpg

Karpuz, genellikle hafif ve su oranı yüksek bir meyvedir. Diğer yandan peynir, protein ve yağ içeriği yüksek bir besindir.
b8XypBxxbUqaqIBf8JryVQ.jpg

Bu iki yiyeceği birlikte tükettiğinizde, bazı insanlar sindirim sorunları yaşayabilirler.
j9Hn6W6HLU2vcfgGEuBNUA.jpg

Özellikle mide rahatsızlığı olan veya hassas sindirimi olan kişilerde bu durum daha belirgin olabilir.
h6Jm0-GFC0yW_ecEgV1Qqw.jpg

Artan aşırı sıcaklıklar, yaz mevsiminde beslene alışkanlıklarını da etkiliyor.Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı olduğuna inanılan birçok besinin zararlarının olabileceğini ifade etti.
VNF5xc7oMUSCjCAN2bLayw.jpg

Porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sarıkaya, birlikte tüketilen karpuz ve peynirin yüksek protein ve şeker sebebiyle vücuda zarar verebileceğine dikkat çekti.
RJYgPR61jEO3sFlaYL1TPA.jpg

Yaz mevsiminde tok tutan besinlerin tercih edilmesini öneren Sarıkaya, meyve tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
2z9Zre-_20S2XOOsIUb2Kg.jpg

Karpuz-peynir ikilisinin, fazla tüketildiğinde sebep olabileceği sağlık sorunlarını aktaran Dr. Sarıkaya, “Yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuz ve peynir ikilisine oldukça dikkat edilmesi gerekir.
E8LygpMPr06R687OCVxm8Q.jpg

Uzun süreli tokluk sağlamayan karpuzun yanında iyi bir protein kaynağı olan peynir tüketmeniz kan şekerini dengeleyerek doygunluk, dolayısıyla porsiyon kontrolü sağladığı için aynı zamanda da faydalıdır.
kgXE6wvzU0mbj8jMjOjNnA.jpg

Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması yani kilo anlamına gelebilir.
Mcw4rmiXDkeNkMvaJ1GXtw.jpg

Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktarı göz önünde tutulmalı. Bunlar dikkate alınmadığında ise çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor” dedi.
hRWXUnZjukKJGGhArzuHfA.jpg

Meyve tüketimi ile ilgili tavsiyelerde bulanan, Sarıkaya, “Yaz meyveleri, iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar. Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır.
8ujcIdrDmkinZLf5d6Lfnw.jpg

Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doğru bilinen yanlışlardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalışmaktır. Oysa ki gün boyu tüketilen meyve de günlük almamız gereken kaloriyi karşılamaya yetebilir.
QZuB9PEtQU-jDcWwivdpaA.jpg

Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi başta olmak üzere yağlanma artabilir. Yani kilo verme isteği hüsrana dönüşerek kişi kilo veriyor gibi tartı ibresinin düştüğünü görse de yağlanması değişmez. Meyvenin çok çabuk acıktırdığı da unutulmamalı. Meyveler içeriğindeki karbonhidratın türü basit olması sebebi ile daha bilinçli tüketilmelidir” diye konuştu.
DR4adJ4_FUW7uzV8hM1Vqw.jpg

Yoğurt tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “Yoğurt tek başına bile bir ana öğün olabilir. Hafif, soğuk, ferah, tok tutan, kan şekerini düzenleyen bir kimyaya sahiptir. Yoğurt ya da yoğurtlu yiyecekler olmadan sofraya oturmama alışkanlığı edinin. Mümkünse önce 1 kase yoğurt tükettikten sonra ana yemeğe geçin” diye konuştu.
 
Üst Alt