• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Kahve telvelerini atmayın! Tarım ilaçlarını temizlemekte etkili olabilir

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Kahve telvelerini atmayın! Tarım ilaçlarını temizlemekte etkili olabilir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 90 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı Kahve telvelerini atmayın! Tarım ilaçlarını temizlemekte etkili olabilir
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
44,022
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Kahve telvelerini atmayın! Tarım ilaçlarını temizlemekte etkili olabilir

Kahve tüketimiyle birlikte her yıl milyonlarca ton kahve artığı çöpe atılıyor. Ancak bilim insanları, bu atıkların değerlendirilmesi konusunda önemli bir buluşa imza attılar. Araştırmacılar, kahve telvelerinin tarım alanlarında kullanılan zararlı herbisitlerden biri olan bentazonu absorbe edebileceğini ortaya koydu.

aLlv9hLRjky-yztGzmbBnw.jpg

Kahve tüketimiyle birlikte her yıl milyonlarca ton kahve artığı çöpe atılıyor. Ancak bilim insanları, bu atıkların değerlendirilmesi konusunda önemli bir buluşa imza attılar.
ZL_PDuppMkuJudPoa-ZQEg.jpg

Araştırmacılar, eski kahve artıklarının tarım alanlarında kullanılan zararlı herbisitlerden biri olan bentazonu emebileceğini ortaya koydu.
-3h-jcYiG06BUjMnSFskvg.jpg

Brezilya'daki Federal Teknoloji Üniversitesi (UTFPR) tarafından yürütülen çalışmada, kahve telvelerinin karbonun çinko klorür ile aktive edilmesi sonucunda, bentazonun yüzde 70 oranında etkili bir şekilde uzaklaştırılabildiği belirlendi.
3JYRlS3o2U2lC6oRVoVqqQ.jpg

Bu buluş, kahve atığı miktarı ve tarım ilaçlarının doğal yaşam üzerindeki zararları gibi çevre ve tarım alanlarında iki önemli sorunu çözebilir.
mr6m5thftkeR1wSf96muvA.jpg

Yapılan testlerde, bentazonenin eski kahve artıklarının aktive edilmiş karbonuyla işlenmesi öncesi ve sonrasında soğan kök dokuları üzerindeki etkisi incelendi.
VqWu95dOz0OYjO8Gldm9Vg.jpg

Sonuçlar, bentazonun işlenmiş atık bitki gelişimini olumsuz etkilemediğini ve toksisiteye neden olmadığını gösterdi.
ghtNmQuv5kCxGow7c-Yrxg.jpg

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), bentazonenin yeraltı suyu ve içme suyunda zararlı seviyelerde bulunabileceğini belirtmişti.
-ZOQZWXtMk6CoXT6rRjPfQ.jpg

Bu nedenle, bentazonun etkili bir şekilde uzaklaştırılması, hem çevre hem de insan sağlığı için kritik öneme sahip.
H-0avZlLgkGBbjEQFw5uvA.jpg

Araştırmacılar, eski kahve artıklarının bu şekilde kullanılmasının, su kirliliğini önleme çabalarında önemli bir adım olduğunu vurguladılar. Ancak, bu buluşun ticari ölçekte kullanılabilmesi için daha fazla araştırma ve geliştirme gerekmektedir.
AG-Z2b1QTkOisLfrDmV0FQ.jpg

Eski kahve artıklarının tarım ilaçlarını temizleme potansiyeli, çevre dostu çözümler arayanların dikkatini çekiyor. Bu buluşun, gelecekte su kirliliği ile mücadelede önemli bir rol oynaması bekleniyor.
 
Üst Alt