• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Kahve faydalı mı, zararlı mı? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Kahve faydalı mı, zararlı mı? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Kahve faydalı mı, zararlı mı? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,058
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Kahve faydalı mı, zararlı mı? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz

Kahve günün her saatinde severek tüketilen içeceklerin başında geliyor. Kahve içmenin sağlığa faydalı olup olmadığı bilim insanları arasında tartışılan konulardan biri. Yapılan yeni bir araştırmada kahve tüketmenin vücuda çok faydalı olduğu ortaya çıktı. Peki kahve içmek faydalı mı, zararlı mı? İşte yanıtı.

7Mn4uMfDF0SdmeEr-xUxog.jpg

Kahve tüketmenin vücuda pek çok zararlı olabileceği söyleniyord. Ancak yapılan son araştırmalarda kahve içmenin aslında faydalı olabileceği ortaya çıktı.
_a1BPmYQ6E6iehA7pFaVcg.jpg

Dünyadaki en popüler psikoaktif ilaç olan kafein, yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilmesine rağmen sağlık üzerindeki etkisi konusunda karışık bilgiler mevcut.
8l2-zrgGi0OQHprduSGRPw.jpg

1980'ler ve 90'larda kahvenin 'kötü bir şey' gibi gösterildiğini söyleyen uzmanlar o dönemde kahve içen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olduğu kanısına varıldığını belirtiyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nda (IARC) çalışan bilim insanları yüz binlerce kahve içicisinden aldıkları verilerle, kahve tüketiminin sağlık açısından fayda mı sağladığını yoksa hastalık risklerini artırdığını mı öğrenmek için bir araştırma yaptı.
LeE0Jh37FEya8ngEzbiOVQ.jpg

Kahve, tost, kek, cips gibi yiyeceklerde bulunan akrilamid isimli bir kanserojen madde kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Ancak IARC'nin 2016 yılında yaptığı araştırma sonucu kahvenin 65 santigrat derece üzerinde sıcaklıkta içilmediği sürece kanserojen olmadığı sonucuna varılmıştı.
DfPF7F67l0KdZT4ykZ7RKQ.jpg

2023 tarihinde yapılan başka bir araştırma sonuçları ise, kahvenin diyet listesinde ana akrilamid kaynaklarından biri olmasına rağmen, kanser riskiyle ilişkili olduğuna dair güçlü ve kesin bir kanıtın olmadığı savunulmuştu.
LHhSBR0J_US-N3v4Oal-Jg.jpg

Kahve üzerinde yapılan araştırmalar, kahvenin aslında koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini buldu. IARC'de profesör olan Marc Gunter'ın 2017 yılında yayınladığı bir çalışmada, 16 yıllık bir süre boyunca Avrupa'nın genelinde yarım milyon insanın kahve içme alışkanlıklarını inceledi. Gunter, kahve içenlerin kalp hastalığı, felç ve kanserden ölme risklerinin düşük olduğunu saptadı.
qhJg-7fw0Umyy5TBZOwQ7g.jpg

Gunter'ın bulguları, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinde yapılan yakın tarihleri çalışmalarda elde edilen bulgularla tutarlı olduğu görülmüştür.
8paPMw6jfEqJTiklspwBFA.jpg

Gunter, günde dört fincana kadar kahve tüketenlerin, hiç içmeyenlere kıyasla daha az hastalık riskine sahip olduğu konusunda gözlemsel çalışmaların hemfikir olduğunu söylüyor.
4AkKBKcwLEeI2BMjZi26zg.jpg

Kahvenin potansiyel faydalarının daha da ileri gidebileceğini belirten Gunter araştırmasında, kahve içenlerin sigara içme ve sağlıksız beslenme olasılıklarının içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu fark etti. Bu durum, kahvenin sağlıksız davranışların vücuda etkilerini geçersiz kıldığı anlamına gelebilir.
nWhWBCqpZUacYGGOg5OY-Q.jpg

Araştırmalar, ister kafeinli olsun ister kafeinsiz, kahvenin aynı miktarda antioksidan içerdiğini buldu.
0UVycltmAUy6Pq9dvFoNAg.jpg

Gunter, araştırmasında kafeinli ve kafeinsiz kahve içen kişilerin sağlıkları arasında herhangi bir fark olmadığını tespit etti. Bu da, kahvenin sağlık faydalarının kafein dışında bir şeyden kaynaklandığı sonucunu çıkardı. Ancak bu araştırmaların hepsi, neden ve sonuç ilişkisini doğrulamayan nüfus verilerine dayanıyordu.
sdcEtKoqUEWIrd2uqMafjQ.jpg

Bristol Üniversitesi'nde kafeinin davranış, ruh hali, uyanıklık ve dikkat üzerindeki etkilerini inceleyen Peter Rogers, kahve tüketen kişilerin içmeyenlere göre daha sağlıklı olabileceğini söylüyor. Rogers, 'düzenli olarak kahve tüketen kişilerin genellikle daha yüksek kan basıncına sahip olduğunu, bu durumun kardiyovasküler hastalık riskini artırması gerektiğini, ancak kahve tüketiminin yüksek kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğuna dair bir kanıtın olmadığını' vurguluyor.2021'de yapılan bir başka araştırmada, kafeinsiz, instant veya çekilmiş kahve de dahil olmak üzere tüm kahve türlerinin kronik karaciğer hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu bulundu.
Z27LWmHOsk2kGtYs_25lNg.jpg

Enerjik bir yaşama katkı sağlar. Metabolizmayı hızlandırır. Gerekli gıda maddelerini almanıza yardım eder. Diyabet riskini ortadan kaldırır. Depresyona karşı etkilidir. Kanser riskine karşı koruma görevi görür. Kalp sağlığını güçlendirir.
gxs3BG-PX0CkDBAlaJitMQ.jpg

Kalp rahatsızlıkları yaşayan bireylerde kalp ritmi bozukluğuna (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıklarına sebep olur. Bununla birlikte fazla tüketim miktarına ulaşmak çarpıntıya da davetiye çıkarır. Tansiyon hastalarında kan basıncının yükselmesine neden olabilir 3 fincan ve üzerinde kahve tüketmek doğurganlığın zarar görmesine yol açabilir. 5 fincan ve üzerinde içilen kahve ise kemik erimesine yol açabilmektedir Çok kahve içmenin zararı için uykusuzluk da sayılabilir. Uykusuzluk ise beraberinde gerginlik ve aşırı hassasiyet gibi negatif hisleri getirecektir. Böbrek rahatsızlıkları olanlarda elektrolit dengesizlikleri ortaya çıkabilir Çok kahve içmenin mideye zararları olduğu ve asit oranını bozduğu bilinmektedir. Aşırı asit üretimiülservegastritgibi sorunlara sebep olabilir.
 
Üst Alt