• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

İnce bağırsak duvarına zarar verip çölyak hastalığına neden oluyor: Gluten içeren gıdalar hangileri?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan İnce bağırsak duvarına zarar verip çölyak hastalığına neden oluyor: Gluten içeren gıdalar hangileri? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı İnce bağırsak duvarına zarar verip çölyak hastalığına neden oluyor: Gluten içeren gıdalar hangileri?
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
42,980
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

İnce bağırsak duvarına zarar verip çölyak hastalığına neden oluyor: Gluten içeren gıdalar hangileri?

Glüten ve çölyak hastalığı arasındaki ilişki, bağışıklık sisteminin glütene verdiği anormal tepkiden kaynaklanır. Çölyak hastalarında glüten tüketildiğinde, bağışıklık sistemi ince bağırsak mukozasına saldırır ve villus adı verilen emilim yüzeylerini tahrip eder. Bu hasar, besinlerin emilimini engelleyerek ishal, şişkinlik, kilo kaybı, halsizlik ve demir eksikliği gibi semptomlara yol açar. Peki, gluten içeren gıdalar hangileri? Hangi besinlerde gluten var?

ywYBRySPRUOxApshD_DH6g.jpg

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glüten, çölyak hastalığı, glütene duyarlılık veya buğday alerjisi gibi rahatsızlıkları olan kişilerde rahatsızlık ve olumsuz sağlık etkilerine neden olabilir. Gluten intoleransınız varsa bu proteini içeren tahıllardan, ekmeklerden, makarnalardan ve unlu mamullerden uzak durmanız önemlidir.
YY6hp1UxwEiplBZJg6SR8g.jpg

Ancak bazı kişilerde glüten, sağlık sorunlarına yol açabilir:Çölyak hastalığı: Bağırsaklarda iltihaplanmaya ve emilim bozukluğuna neden olur.Glüten intoleransı: Sindirim sorunları, şişkinlik ve yorgunluk gibi semptomlara yol açar.
F0FaRRPgskmJZy3C1fR3tw.jpg

Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup pek çok gıdada yer alır. İşte glüten içeren başlıca besinler:1. Tahıllar ve Unlu MamullerBuğday ve türevleri (durum buğdayı, bulgur, irmik)ArpaÇavdar
vvDX5oFWMEGLIjgtbMl6Pg.jpg

2. Unlu ÜrünlerEkmek, simit, poğaçaKek, pasta, kurabiyePizza, makarna, erişte
38cUz086AUeGPSsT9VfHLg.jpg

3. İşlenmiş ve Hazır GıdalarHazır çorbalar ve soslarCips, kraker, bisküviEt suyu tabletleri
IzkLIJbS0kuoMvSvWyoKrg.jpg

4. İçeceklerBira ve malt içeren içeceklerBazı alkolsüz içecekler (malt içerikli)
1ZLv4VKBvUmcN244BCJdeQ.jpg

5. Atıştırmalıklar ve ŞekerlemelerÇikolatalı gofretlerBazı dondurma ve şekerlemeler
l0ungtq3XkC1_GxjXXIzjQ.jpg

Glütensiz diyet uygulayanların bu tür ürünleri tüketirken etiketleri dikkatle incelemesi önemlidir.
 
Üst Alt