• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Günlük demir ihtiyacının tamamını karşılıyor: Kan hücrelerini yenileyen doğal vitamin deposu

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Günlük demir ihtiyacının tamamını karşılıyor: Kan hücrelerini yenileyen doğal vitamin deposu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 24 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Günlük demir ihtiyacının tamamını karşılıyor: Kan hücrelerini yenileyen doğal vitamin deposu
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,136
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Günlük demir ihtiyacının tamamını karşılıyor: Kan hücrelerini yenileyen doğal vitamin deposu

Kansızlık, halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik ve baş dönmesi gibi sorunlar demir eksikliğinden kaynaklı olabilir. Doğada bulunan bazı besinler demir açısından zengindir. Bu nedenle vücudun demir ihtiyacını karşılamak için bu besinleri tüketmek gerekir. İşte demir zengini besinler

sHu_RksfXEupb5X-LRFbkQ.jpg

Demir, vücudun farklı bölgelerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Eksikliği kansızlık, halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik ve baş dönmesi gibi durumlara yol açabilir. Ortalama bir kişinin günlük yaklaşık 18 mg demire ihtiyacı vardır, ancak bu miktar yaşa göre değişebilir.
ytykzUHFNkWMKPRS3IHlJQ.jpg

Balık, kümes hayvanları ve et gibi hayvansal gıdalarda bulunan demir, vücut tarafından daha kolay emilir. Sebzeler, kuruyemişler ve meyveler gibi bitki bazlı gıdalarda bulunan demir, daha düşük bir emilim oranına sahiptir, ancak C vitamini açısından zengin yiyecekleri birlikte tüketerek etkisini artırabilir.İşte demir zengini besinlerin listesi
LXV4szIbXEytG5lyhdcgYQ.jpg

Demir seviyenizi artırmanın ve eksikliğini gidermenin en kolay ve lezzetli yollarından biri, meyve adı verilen doğanın tatlısını tüketmektir. Dut yüksek demir içerikleri ve diğer sağlık yararları ile bilinir. Nar, şeker elması ve karpuz gibi tatlı meyveler de demir alımına katkıda bulunur.
-ExJXrJV7UCq2MH2pAVpNQ.jpg

Hemoglobin seviyenizi yükseltmek için mükemmel olan yapraklı yeşilliklere günlük diyetinizde yer verin. Pazı, kara lahana, pancar ve ıspanak gibi taze yeşilliklerin demir içeriği nedeniyle haşlanıp yenmesi önerilir. Yaklaşık 100 gram çiğ ıspanak 2,7 mg demir içerir.
TcLhErs4FUSfxNF91b5ugQ.jpg

Protein için sağlıklı bir vejetaryen seçeneği olan baklagiller aynı zamanda demirle doludur. Demir seviyenizi artırmak istiyorsanız mercimek, bezelye, soya fasulyesi ve nohut sizin için önerilir. Her 100 gram nohut 6,2 mg demir içerir, mercimek 100 g başına 3,3 mg demir içerir ve fasulye 100 g başına yaklaşık 5 mg demir içerir
UH4TBwOQyEeO71s7WmF7fA.jpg

Önemli bir demir kaynağı olan kırmızı et, özellikle kansızlığı olanlar için faydalıdır. Kırmızı et, demirin yanı sıra birçok amino asit ve protein de sunar. Her 100 gram et için geyik eti 4,98 mg, sığır eti yaklaşık 2,47 mg ve kuzu eti 1,78 mg demir içerir.
DGpM9u8HskeAEvglqDLesA.jpg

Kabak çekirdeği trendine katılmadıysanız, bunlarda bulunan birçok hayati besini kaçırıyorsunuz. Bu çekirdekler yalnızca demir değil, aynı zamanda çinko, manganez ve A vitamini de sağlar. Bu çekirdekler çiğ olarak tüketilebilir, smoothielere karıştırılabilir veya kavrulup salatalara ve tatlılara serpilebilir. 100 gram kabak çekirdeği 3,3 mg demir içerir.
L9WynWT-TUKZPJ-eek6Z5w.jpg

Muzdaki demir içeriği yaklaşık 0,4 mg/100 g'dır ve bu da onu demir seviyenizi yükseltmek için ilginç bir seçim haline getirir. Demir, bağışıklık sistemini güçlendirmede, kas gücünü iyileştirmede ve beyin fonksiyonlarını geliştirmede önemli bir rol oynar. Demir eksikliği yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı, baş ağrısı, kırılgan tırnaklar ve saç dökülmesi gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Bu demir açısından zengin yiyeceklerin günlük diyetlere dahil edilmesi, uygun sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. ÖNEMLİ! Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
Üst Alt