• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Gilaburu için sıraya giriyorlar: Masrafı yok, doğada kendiliğinden yetişiyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Gilaburu için sıraya giriyorlar: Masrafı yok, doğada kendiliğinden yetişiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 47 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Gilaburu için sıraya giriyorlar: Masrafı yok, doğada kendiliğinden yetişiyor
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,140
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Gilaburu için sıraya giriyorlar: Masrafı yok, doğada kendiliğinden yetişiyor

Kayseri'nin Akkışla ve Bünyan ilçelerinde hasadına başlanan tescilli gilaburu meyvesi, birçok ilden talep görüyor.

twVsPDR3BECoWF57EgN1wA.jpg

Doğada kendiliğinden yetişen, üzüme benzeyen ve kırmızı rengiyle dikkati çeken gilaburu, hem meyve hem de meyve suyu olarak tüketilebiliyor.Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesince önceki yıllarda yapılan çalışmada, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliği bilimsel olarak kanıtlanan gilaburu, Akkışla ve Bünyan ilçelerinde toplandıktan sonra salamura yapılarak yıl boyunca yenilebiliyor.
aqlNqLIthEeVhOH_a3FBdw.jpg

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2021'de coğrafi işaretle tescillenen Akkışla gilaburusunun hasadına başlayan 74 yaşındaki Necati Şimşek, AA muhabirine, çok bakım istemeyen gilaburu bitkisini budadığını ve yılda yağış miktarına göre 3-4 kez suladığını söyledi.
x89X2WLX5Umggwyh3_Y8Lw.jpg

Gilaburunun masrafsız, kendiliğinden yetişen bir ürün olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Burası bayır, çok düzgün bir yer değil ama alnımın teriyle bu verim hiçbir yerde bulunmaz. Her yerde bu tadı bulamazsın. Ben çok geziyorum, Yozgat'a ve Bünyan'a da gittim. Bu gilaburuyu oralarda bulamazsınız, onlarınki ufak. Burada iklimden mi, sudan mı özellikle Kululu Mahallesi'nde çok iyi. Çalışanın evini geçindirir." diye konuştu.
-_f9c91DqE-zW5r2t-uUZw.jpg

Tansiyon ve kalp hastası olduğunu anlatan Şimşek, "Sabahleyin ağzıma dört gilaburu attım. Sanki ilacımı yutmuş gibi bir halim var. O kadar düzeltti, dengeyi sağladı. Dişlerimin dibindeki o kistleri yerinden oynatıyor, temizliyor. Prostat başlangıcı var, mevsiminde bu meyveyi yemeye başlayınca rahatlıyorum. Çok faydalı bir meyve. Benim için bu meyve armuttan da elmadan da çok değerli." ifadelerini kullandı. Şimşek, gilaburuyu çevresindekilere sattığını, faydasını bilenlerin sipariş verdiğini ya da gelip aldığını dile getirdi.
M5BRqGhoDE6_Lw-hJwExJg.jpg

Kayınvalidesi ve kayınbabasıyla gilaburu hasadı yapan Fatma Şimşek de ekim itibarıyla gilaburu toplamaya başladıklarını, hem meyvesini hem de salamurasını sattıklarını ifade etti.Bol suyla yıkadıkları gilaburuyu bidonlarda güneş görmeyen yerlerde birkaç ay salamurada sakladıklarını anlatan Şimşek, "İsteyen meyve olarak yiyebilir, isteyen de şeker ilave ederek sıkıp, süzgeçten geçirerek meyve suyu halini içebilir." dedi.
3lAezpacIUywsJYJSGsLTg.jpg

Faydalarından dolayı gilaburuya farklı bölgelerden talep olduğunu belirten Şimşek, "Ticaretimiz çok, İstanbul'a ve başka şehirlere gönderiyoruz ya da gelip alıyorlar. Epey topluyoruz, isteyeni çok oluyor. Kayseri'nin gilaburusu ünlü. İnsanlar hem böbrek sağlığı için hem şifa niyetine istiyor." diye konuştu.
 
Üst Alt