• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Gazze savaşı sonrası ne olacak?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Gazze savaşı sonrası ne olacak? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 75 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı Gazze savaşı sonrası ne olacak?
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
38,299
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Gazze savaşı sonrası ne olacak?

İsrail, Gazze saldırılarını varoluş savaşına benzetiyor. Hamas'ın yok edilmesi en büyük hedef. Peki bu hedef ne kadar gerçekçi? Savaş sonrası neler yaşanabilir? İşte olasılıklar...

s092X7GEykavuYBfC2dfCg.jpg

İsrail, 7 Ekim'deki saldırıların ardından Hamas'ı yok etmeyi birinci hedef olarak seçti. Ancak bu çok zor bir hedef. Ne kadar gerçekçi olduğu da tartışma konusu.
VZMAlA1S5kmWDMK8Pch3eg.jpg

Uzmanlar, Müslüman Kardeşler'in bir kolu olan Hamas'ın idelojisinin yok edilmesinin zor olduğuna vurguda bulunuyor. Hamas'ı yok etmek yerine zayıflatmanın daha gerçekçi bir plan olduğu belirtiliyor.
_RIVM_T5Ek69EnBnwIAxtw.jpg

Hamas'ın yok edilmesinin ardından Gazze'nin geleceğiyle ilgili İsrail yönetiminin bir planı olmadığı da anlaşılıyor.
THVkerKKjkqnMgDusBAI6g.jpg

İngiliz resmi yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesinde çıkan analizde İsrailli yetkililerin bu konuda amerikalı muhataplarına bilgi vermekte zorlandığına dikkat çekildi.
xuCrHTZBPUKLhQHIcapdcg.jpg

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesiyse, İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın hazırladığı olasılıkları sayfalarına taşıdı.Bu olasılıklara göre seçeneklerden birisi Gazzeliler'in Mısır'ın Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi.Sina'nın kuzeyinde ilk olarak çadır kentler kurulması, sonrasındaysa kalıcı yerleşim yerleri oluşturulması planlanıyor. Ancak bu plana Mısır ve Ürdün şiddetle karşı çıkıyor.
_PyW3_WESkmiu2vGwYxBUA.jpg

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah es Sisi, Gazzelilerin Sina'ya yerleştirilmesi çabasına karşı milyonlarca Mısırlı'nın sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenleyeceği tehdidinde bulundu.
AOHsTQZ7DEidfG97kGMhXg.jpg

Ürdün Kralı Abdullah da Filistinlilerin Gazze'den çıkarılmasını "kırmızı çizgi" olarak niteledi. Abdullah, "Ne Ürdün ne de Mısır'da Filistinli mülteci olmayacak" dedi. Gazzelilerin de topraklarından çıkarılmayı kabul etmeyeceklerine dikkat çekiliyor.
C4AOGYorUka4hPZEZbuZGA.jpg

İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın hazırladığı bir başka senaryoysa Batı Şeria'nın kontrolünü elinde tutan Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Gazze'nin yönetiminden de sorumlu olması. Ancak Abbas'ın İsrail tanklarının desteğiyle Gazze'de kontrolü sağlamaya sıcak bakmadığının altı çiziliyor.
_RWg9Igh9UmV6Rwd8S0nOw.jpg

Batı Şeria'da uzun süredir seçim yaptırmayan 87 yaşındaki Abbas'ın hem batı Şeria'da hem Gazze'de sevilmediğine vurguda bulunuluyor. İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın gündeme getirdiği bir başta olasılıksa Gazze'de İsrail'e yakın yerel bir yönetim kurulması.
FzBj1Vj0qE2I0aC8NIhumw.jpg

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Hamas'ın yokedilmesinin ardından bölgede Birleşmiş Milletler'in geçici bir süreliğine yönetimi ele alabileceğini belirtti. 1999'da Sırp güçlerinin çekilmesinin ardından Kosova'da yönetimi Birleşmiş Milletler'in devraldığı hatırlatıldı. Ancak İsrail'in Birleşmiş Milletler'e güvenmediğine vurguda bulunuldu.
KknmfazJ_0iC7y_IB8BG1Q.jpg

Bir diğer seçenekse Gazze'nin Mısır, ABD, Filistin yönetimi ve diğer Arap ülkelerinin desteğiyle belediye başkanları, aşiret liderleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilmesi. Savaşın ardından Gazze'nin yıkılan altyapısının yeniden inşaasının da gerekeceğine de dikkat çekiliyor.
16OGImG3aE64UBHf24R0_w.jpg

İsrail'in hem maliyeti hem güvenlik sorunları nedeniyle Gazze'yi kalıcı olarak kontrolü altına almayı istemediği de söyleniyor.
 
Üst Alt