Linux
Emektar Üye
- Katılım
- 5 Şub 2022
- Mesajlar
- 3,512
- Tepkime puanı
- 4
- Puanları
- 38
- Konum
- istanbul
- Web sitesi
- www.uguragdas.com.tr
- İsim
- Uğur
- Cinsiyet
- Memleket
- 75 ARDAHAN
- Takım
- Galatasaray
- Burç
- Aslan
- Mesleği
- Konut Yönetim Müdürü
İtibar:
Türkiye’de her 10 evin 7’sinde yer alan Fairy’nin bütün Avrupa genelinde yaptığı Yaşam Döngüsü Analizi, bulaşık yıkarken suyun ısıtılmasının yarattığı karbon ayak izini ortaya koyuyor. Analize göre suyun ısıtılmasıyla oluşan karbon ayak izi, bulaşık deterjanının üretiminden dağıtımına ve kullanıma tüm aşamaları kapsayan sürecin yaşam döngüsünde yarattığı etkide en büyük paya sahip. Öyle ki bu oluşan karbon ayak izine ilişkin bu pay makinede yıkamada %72’yken, elde yıkamada %93’e kadar çıkıyor. Oysa elde yıkarken soğuk su kullanmak emisyonları ortalama %60, makinede kısa programı seçmek ise ortalama %33 azaltıyor. Soğuk suda bile etkili ürünleri ile Fairy, bulaşık temizliğinde üstün performans sunarken, tüketicileri “Ön Yıkama Yapmayı Bırakmaya, “Düşük Isıda Yıkamaya” ve “Kısa Programa Geçmeye” teşvik ederek hem çevreyi hem de bütçeyi koruyor.
Her evin günlük rutin işleri arasında yer alan bulaşık yıkama, dünyanın sürdürülebilirliği açısından büyük önem yaşıyor. Üstelik bu süreçte en büyük pay, düşünülenin aksine üretim, içerik ve dağıtımdan yani üründen değil tüketicinin bulaşıklarda “sıcak su kullanımı”ndan kaynaklanıyor. P&G’nin lider bulaşık deterjanı markası Fairy, tüketicilerin bulaşık yıkama sürecinden kaynaklanan emisyonları ve enerji maliyetlerini azaltmasına yardımcı olmak amacıyla Yaşam Döngüsü Analizi (LCA) çalışmalarının bulgularını yayınladı. Türkiye’de her 10 evin 7’sinde bulunan Fairy’nin yaptığı analiz çalışması, ısıtma süreçlerinin, elde yıkama işlemlerinden meydana gelen karbon ayak izinin %93'ünü, bulaşık makinesi kullanımına bağlı karbon ayak izinin ise %72'sini oluşturduğunu gösteriyor. Sıcak Su Tercihi, Emisyonları Artırıyor Avrupa’da gerçekleştirilen Yaşam Döngüsü Analizi, elde bulaşık yıkamanın yarattığı karbon ayak izinin ortalama %93’ünün sıcak su tercihi gibi kullanım alışkanlıklarından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Karbon ayak izinin büyük bölümüne suyu ısıtmak için kullanılan enerji neden oluyor. Buna karşın üretim ve dağıtım süreçlerinin karbon ayak izindeki payı sadece %1. Aynı şekilde ambalaj da aynı oranda paya sahip. Ürünün içeriği bu süreçte %2 etkili olurken ürün ve paketleme kaynaklı kullanım ömrünün oluşan karbon ayak izinde %3 oranında payı bulunuyor. Makinede bulaşık yıkarken sıralama ve oranlar değişirken, sıcak su kullanımı yine en büyük payla ilk sırada yer alıyor. Bulaşık yıkarken karbon ayak izinin %72’si makinede sıcak su tercih etmekten kaynaklanıyor. Bu süreçte ürün içeriği %15, kullanım ömrü %7, üretim ve dağıtım süreci %5, ambalaj ile %1 etkili oluyor.