• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

En sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden biri: Pıhtı atması nedir, neden olur?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan En sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden biri: Pıhtı atması nedir, neden olur? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 106 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı En sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden biri: Pıhtı atması nedir, neden olur?
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
38,199
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

En sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden biri: Pıhtı atması nedir, neden olur?

Hayati organlardaki damarlara pıhtı atması, ölümcül sonuçlara neden olabilen bir durum. Tüm yaş gruplarında görülebilen pıhtı atması, yani venöz tromboemboli, farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?

mwMZsHWh2U2MDlAcrg4SQw.jpg

Pıhtı atması, kanser, bulaşıcı hastalıklar ve trafik kazalarından sonra en sık rastlanan ölüm nedeni olurken, bağırsak, karaciğer ve akciğer damarlarında görülen pıhtı, uzuv kayıplarıyla da sonuçlanabiliyor.
QXLqb3_TJUCZj3kx-Fky0A.jpg

Toplardamarda pıhtı oluştuğu zaman, kan akımı kısmen ya da tamamen bloke olur ve bu bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Bu olay, vücuttaki derin bir toplardamarda olduğu zaman derin ven trombozu (DVT) adını alır. Derin ven trombozunun en önemli tehlikesi, pıhtının damar duvarından kopup kan akımıyla kalbe ve oradan da akciğere ulaşıp akciğer damarını tıkamasıdır.
vIHEdhf_O0OFwMxCk_RI2Q.jpg

Toplardamarlarda pıhtı oluşumu her yaş grubunda meydana gelebileceği gibi ileri yaş gruplarında görülme sıklığı daha da artıyor. Özellikle 60 yaş üzeri her 100 kişinden birinde venöz tromboemboli görülebiliyor.
74I0nR8ttkW4T8HwAhzAoA.jpg

Uzun süre hareketsizlik, örneğin uçak, otobüs ve otomobil seyahatleri ya da uzun süre internet başında vakit geçirmek bu hastalığa yol açan nedenler arasında yer alıyor.
wrwiVhofqU2WirLqwkde8Q.jpg

Uzmanların dikkat çektiği korunma önerilerinin bazıları şöyle:• Uzun süre hareketsiz kalınacaksa baldır kaslarını çalıştırmak,• Mümkün olan yerlerde, aralıklarla kalkılıp biraz dolaşılmak,• Yatak istirahatlarında pıhtı oluşumunu engellemek için hareket etmek,• Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapmak,• Kilo vermek,• Sigarayı bırakmak.
 
Üst Alt