EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 42,996
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
Duşta saç dökülmesi, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir durumdur ve genellikle saç döngüsünün doğal bir parçasıdır. Ancak, dökülmenin miktarı veya sıklığı arttığında altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Peki, duşta dökülen saçlar neyin belirtisi? Uzmanlar bunun artan yaygın bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği konusunda uyarıyor...
Dermatologlar, "kirli" berber dükkanlarındaki yetersiz dezenfekte edilmiş taraklar veya havlular yoluyla yayılabilen bir cilt mantarının kalıcı saç dökülmesine neden olabileceği konusunda uyardı.
İngiltere'deki berberlerin son zamanlarda müşterilerinin kafalarında hastalık belirtileri gördüklerini bildirmeleri üzerine, cilt temasıyla bulaşan saçkıran hastalığının vakalarında artış olduğu söyleniyor.
Berberler, bu artışın, daha çok erkeğin, yanların kısa kesildiği ve üstte uzunluk bırakılan, "ucuz, kirli, niteliksiz" ve saçları kesmek için kirli aletler kullanan dükkanlarda popüler ten rengi saç kesimini tercih etmesinden kaynaklandığını düşünüyor.
Mantar enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında kaşıntı, pullu halka şeklinde bir alan, beyaz ciltte kırmızıdan siyah ciltte kırmızımsı, kahverengi veya griye kadar değişen renkteki kabarıklıkların dağılması yer alır.
Ancak şimdi uzmanlar enfeksiyonun daha az bilinen bir başka belirtisi konusunda uyarıyor: Kolayca kırılan ve kırılgan hale gelen enfekte saçların neden olduğu saç dökülmesi.
Soruna karşı uyarıda bulunan dermatologlardan biri de Londra'da bulunan Dr. Emma Amoafo .21.000 TikTok takipçisine , "Bazen enfeksiyon, kerion tinea capitis adı verilen ağrılı, bataklık benzeri bir şişliğe dönüşebilir" dedi . Dr. Emma Amoafo, takipçilerini tinea capitisin insan ve hayvanlar arasında bulaşabileceği konusunda uyardı ve şu tavsiyede bulundu: "Eğer ev halkınızdan birinde tinea capitis teşhisi konulursa, temas ettiğiniz kişilerde de bu hastalığın olmadığından emin olun."
Uzmanlar, saçkıran enfeksiyonu olan kişilerin saç fırçası, tarak, şapka, havlu ve yastık kılıflarını başkalarıyla paylaşmaktan kaçınmaları konusunda uyarıyor.
Mantarın saç fırçası ve aksesuarlarda yaşayabilmesi nedeniyle doktorlar, tekrar enfeksiyon oluşmaması için bu eşyaların temizlenmesini veya yenilerinin alınmasını, enfeksiyon temizlenene kadar kuaför veya berbere gidilmemesini öneriyor.