EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 38,121
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
"Yetişkinlerin neredeyse üçte biri yeterince egzersiz yapmıyor". Bu tespit Dünya Sağlık Örgütü'ne ait. Örgüt bu durumun hastalanma riski taşıdığını, sağlık sistemleri için de ağır bir maddi yük getirdiğini belirtiyor.
Dünya çapında 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmıyor. Yetersiz egzersiz, kalp hastalıkları, diyabet, demans ve kanser riskini artırıyor. Bu veriler Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı yeni rapordan.
Rapora göre yetişkinler arasındaki hareketsizlik oranı 2010'dan beri dünya genelinde yüzde 5 arttı. En yüksek artış Asya-Pasifik ve Güney Asya bölgelerinde görüldü.
DSÖ aynı zamanda hareketsizliğin erkek ve kadınlar arasında ciddi farklılık gösterdiğine işaret ett, kadınların daha hareketsiz olduğu kaydedildi.
Kadınlar arasında hareketsizlik oranı yüzde 34'ken erkeklerde bu oranın yüzde 29 olduğu ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Ghebreyesus, yeni bulguları kanser ve kalp hastalıklarını azaltmak ve akıl sağlığını desteklemek için kaybedilmiş bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirtti. Fiziksel aktiviteyi desteklemek için yeni politikalar ve ek bütçe çağrısı yaptı.
DSÖ Fiziksel Aktivite Birimi Başkanı Fiona Bull, fiziksel aktiviteyi destekleme projelerinin toplumun tamamını göz önünde bulundurması ve egzersize yönelik alanların yaratılması gerektiğinin altını çizdi.
Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerin her hafta 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapmasını öneriyor.
Küresel çapta yetersiz fiziksel aktivitenin yol açtığı sorunların tedavisi sağlık sistemlerine maddi olarak da büyük bir yük getiriyor.
2020 ile 2030 yılları arasında yetersiz fiziksel aktivitenin ülkelerin sağlık sistemlerine toplamda 300 milyar dolara yakın bir maliyeti olacağı ön görülüyor.