• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

DSÖ aspartamı resmen kansorejen ilan etti: Aspartam nedir?, Aspartam hangi ürünlerde var?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde Dolunay tarafından oluşturulan DSÖ aspartamı resmen kansorejen ilan etti: Aspartam nedir?, Aspartam hangi ürünlerde var? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 94 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı DSÖ aspartamı resmen kansorejen ilan etti: Aspartam nedir?, Aspartam hangi ürünlerde var?
Konbuyu başlatan Dolunay
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan BuRsK

Dolunay

Administrator
ForumAdmin
ZFN Sahibi
Katılım
9 May 2023
Mesajlar
29,176
Tepkime puanı
20
Puanları
38
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hali
vtEvVy
Mesleği
System Administrator

İtibar:

DSÖ aspartamı resmen kansorejen ilan etti: Aspartam nedir?, Aspartam hangi ürünlerde var?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yayınladığı raporda, diyet kola, gazoz, kahve, sakız, yoğurt, çikolata ve pek çok diğer gıda ürününde yaygın olarak kullanılan "aspartam" adı tatlandırıcı maddenin kanserle bağlantılı olduğunu doğruladı. Yetkililer, "muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırılan aspartamın karaciğer kanserine, kalp hastalıklarına ve diyabete neden olabileceği konusunda uyarırken, kullanıcılara aspartam ve şeker içermeyen alternatif ürünler kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

bQOhowwA4E22CXlXDceZMQ.jpg

Coca Cola'nın diyet içeceklerinden Mars'ın sakızlarına kadar birçok üründe kullanılan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kanser araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ilk kez "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak resmen onaylandı.
DVCj_43zTUa_Srk_1XrlkQ.jpg

DSÖ'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'ndan (IARC) Dr. Mary Schubauer-Berigan, aspartam ile ilgili "sınırlı kanıt" olduğunu ancak kimyasalın karaciğer kanserine neden olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
uxVVMoeqGEK7RuV1mFgGcQ.jpg

DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanından Dr Francesco Branca ise insanları mümkünse şekerli ürünleri kullanmamaya teşvik etti.
wjFFqo8BwEq1q31GbqgWcw.jpg

Branca, “Tüketiciler kolayı diyet mi mı yoksa şekerli mi alma konusunda bir kararla karşı karşıya kalırsa, bence üçüncü bir seçenek düşünülmeli, örneğin su içmek. Şeker ve tatlandırıcı içermeyen alternatifler var ve tüketiciler tarafından tercih edilmesi gereken ürünler bunlar olmalı.”diye konuştu.
nHiVFzydS0299X6uMBVtqQ.jpg

Bununla birlikte, DSÖ'nün aspartam kararı, kuruluşun geçen Mayıs ayında insanlara kilo vermek için aspartam içeren gıdaları tüketmemelerini tavsiye eden yönergeler yayınlamasının ardından geldi. DSÖ, aspartamın kikalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini de artırabileceğini de bildirdi.
dwCYcnyNp02uMewd3wFQ0w.jpg

Diğer taraftan, DSÖ'nün en son bulguları, aspartamın karaciğer kanseri ile ilişkili olduğunu öne süren üç araştırmaya dayanıyor.
e0nagZZ8DUmCTAjPVIQwfw.jpg

Geçtiğimiz yıl Fransa'da 100 bin yetişkin arasında yapılan gözlemsel bir çalışma, aspartam da dahil olmak üzere daha fazla miktarda yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin kanser riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu çalışma, 2000'li yılların başında İtalya'daki Ramazzini Enstitüsü'nde yapılan ve fare ve sıçanlardaki bazı kanserlerin aspartamla bağlantılı olduğunu bildiren bir çalışmayı takip etti.
NQM-Za07D0KjT4vbhMEXIA.jpg

IARC, Haziran ayında yaptığı incelemede bin 300 çalışmayı değerlendirdiğini söyledi. Öte yandan, Kuruluşun Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/DÖS Uzman Komitesi'nden (JEFCA) ayrı bir rapor, aspartam için mevcut günlük limitlerin güvenli olduğuna karar verdi. Örneğin, 60 kg ağırlığındaki bir yetişkinin risk altında olması için her gün, içecekteki aspartam miktarına bağlı olarak, 12 ila 36 kutu diyet kola içmesi gerekiyor.
9PPU6HLTpkijd1Xl2rz97A.jpg

Ancak, Aston Üniversitesi'nden Dr. Duane Mellor, "Açık olmak gerekirse, bu bir tüketme tavsiyesi değil. Tatlandırıcı içeren diyet versiyonları da dahil olmak üzere herhangi bir alkolsüz içeceğin yüksek alımı, muhtemelen daha az sağlıklı gıdaların tüketilmesine yol açacaktır." diyerek insanları aspartam içeren ürünlere karşı temkinli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
9HiCXVWJp0urR5rYSbuJSg.jpg

Aspartam, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Çoğunlukla düşük kalorili veya kalorisiz gıda ve içeceklerde bulunur. Aspartam, tatlandırıcı olarak tercih edilen birçok üründe kullanıldığından, sağlık konularında bazı tartışmalar ve endişeler de bulunmaktadır.
z2GKYhHLWkC581kGphqDQw.jpg

Fenilketonüri: Fenilketonüri (PKU) adı verilen kalıtsal bir bozukluğu olan bireylerde, aspartam içeren ürünler tüketildiğinde fenilalanin birikimi olabilir. Bu durum, beyin hasarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak, PKU'lu bireylerin aspartam içermeyen bir diyet izlemeleri önerilir ve bu durum rutin tarama testleriyle doğumda tespit edilir. Migren: Bazı kişilerde, aspartamın migren atağını tetikleyebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu etki herkes için geçerli değildir ve her bireyin migren tetikleyicileri farklı olabilir. Alerjik reaksiyonlar: Nadir durumlarda, aspartam bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar genellikle cilt döküntüleri, kaşıntı, gözlerde sulanma veya solunum zorluğu gibi semptomlarla ortaya çıkar. İnsülin tepkisi: Aspartamın, bazı kişilerde insülin tepkisini artırabileceği düşünülmektedir.
 
Üst Alt