• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Doktorlar gerçekleri açıkladı: İnternette yayıldı, besinlerin içinde bulunuyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Doktorlar gerçekleri açıkladı: İnternette yayıldı, besinlerin içinde bulunuyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı Doktorlar gerçekleri açıkladı: İnternette yayıldı, besinlerin içinde bulunuyor
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
41,457
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Doktorlar gerçekleri açıkladı: İnternette yayıldı, besinlerin içinde bulunuyor

Kahve, tahıllar ve hatta meyve suyu gibi gıdalar, gözlerde kaşıntı, hassas cilt, nefes darlığı, şişkinlik veya ishal gibi sağlık sorunlarına neden olduğu iddialarıyla suçlanıyor. Peki, siz de sosyal medyada popülerleşen "küf toksisitesinden" muzdarip olabilir misiniz?

g8KdEDpBxkK8ms40ZtleHg.jpg

Sosyal medyada yayılan uyarılar, ekşi mayalı ekmek, peynir gibi bazı gıdaların içerdiği küfün alerji, intolerans ya da toksisite belirtilerine yol açabileceğini öne sürüyor.
1dnkWp2K1UOXYU0yvyXHfA.jpg

Birçok sosyal medya fenomeni, gıdalardaki küfün çeşitli sağlık sorunlarının kaynağı olduğunu iddia ediyor.
Q5ZQ-Kq63ky-5KG5ZmnuCg.jpg

Ancak, tıbbi uzmanlar bu iddialara şüpheyle yaklaşıyor. Warwick Tıp Fakültesi'nden Dr. Jose Costa, "Küflü gıdalara maruz kalmak, kaşıntılı veya şiş gözler ve alerjik astım gibi semptomlara yol açabilir, ancak bu gıda kaynaklı değil, kötü havalandırılmış, nemli ortamlardan kaynaklanır" diyor.
xxkWIV6MrUaQv3ecb0FQgw.jpg

Dr. Costa, "Küfler birçok farklı gıdada doğal olarak bulunur ve bu gıdaların alerji ya da intoleransa neden olabileceğine dair bir mekanizma ya da kanıt yok" diye ekliyor. Ayrıca, fermente gıdaların örneğin doğal yoğurt, peynir ve ekşi mayalı ekmek sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomuna katkı sağladığını belirtiyor.
ZIJS9FORWEem34OYEO1QWg.jpg

Uzmanlar küf alerjisinin genellikle solunumla ilgili belirtilere yol açtığını ve yiyeceklerden ziyade hava yoluyla taşınan sporlarla ilişkili olduğunu söylüyor. Küften türetilmiş yiyeceklerin çok nadir durumlarda reaksiyonlara neden olabileceğini ifade ediyor.
BqlSOrMJjUSzRBNiVANoZQ.jpg

Uzmanlar, küfe alerjisi olan kişilerin gıdalarla ilgili alerji geliştirme riskinin az da olsa daha yüksek olabileceğini kabul ediyor
WDC-hR2pJkywPzKLa7Y5QQ.jpg

. Ancak, bu gibi durumlarda diyet değişikliği yapılmasının yalnızca bir sağlık profesyonelinin yönlendirmesiyle olması gerektiğinin altını çiziyorlar.
QgKExwmELUutnMAPJk_tDQ.jpg

Yapılan araştırmalar, küf intoleransına dair bilimsel bir test olmadığını ve böyle bir durumun varlığına ilişkin kesin bir kanıt bulunmadığını belirtiyor.
-etxJ4Us6Ea9aaLO7WRrqA.jpg

Bunun yerine, semptomlarını gözlemlemek isteyen kişilere, bir gıda günlüğü tutmalarını öneriyor.
BAWndmNJ1kqnSIlQ0JavUQ.jpg

Sonuç olarak, uzmanlar, fermente gıdaların ve doğal küf içeren yiyeceklerin genelde sağlıklı bir diyetin parçası olduğunu, sosyal medyada yayılan iddialara karşı temkinli olunması gerektiğini vurguluyor.
 
Üst Alt