EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 37,738
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
Disleksi, özel öğrenme güçlüğü gruplarından biri olup normal veya normal üstü zekâya sahip olan bireylerde okuma becerilerinde yaşanan güçlük olarak açıklanmaktadır. Disleksi olan çocuklar, okuma becerilerini edinmekte ve/veya geliştirmekte zorlanmaktadırlar. Peki, disleksi nedir, belirtileri neler?
Halk arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi çocukluk çağında gelişiyor.O kuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, kelimeleri hecelemede zorlanma, hızlı okumada zorlanma, kelimeleri yazmada zorlanma ya da yanlış telaffuz etme gibi durumlarla kendini gösteriyor.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR? Disleksi semptomları yaşa ve kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Kişiden kişiye değişen belirtiler başlıca şu şekilde: Harflerin anlamakta güçlük çekme Harf sırasını atlama Benzer eş sesli harfleri karıştırma Okuma esnasında bir sonraki alt satıra geçmede zorluk Hece tekrarları yapma Harfleri okurken, yazarken harflerin yerini değiştirme gibi görülüyor. DİSLEKSİ NEDEN OLUR?
Disleksinin genetiksel ve çevresel faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülüyor. Beyin hasarı, inme geçirme, bunama gibi nedenlerle sonradan da oluşabilen disleksi, beynin dili işleme kısmındaki problemlerden kaynaklanıyor. Disleksi bir grup testler sonucunda tespit ediliyor.