• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Çay içerken yanında sakın yemeyin: Vücuttaki demiri sıfırlayan hata

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Çay içerken yanında sakın yemeyin: Vücuttaki demiri sıfırlayan hata başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Çay içerken yanında sakın yemeyin: Vücuttaki demiri sıfırlayan hata
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,029
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Çay içerken yanında sakın yemeyin: Vücuttaki demiri sıfırlayan hata

Çay, toplumda en sık tüketilen içeceklerin başında geliyor. Günün her saati severek tüketilen çayın lezzetine doyum olmuyor. Ancak çay tüketirken herkesin yaptığı bir hata var ki vücutta demir eksikliğine neden olabiliyor.

U0MtsQVvXk6fuMyk8zKjSg.jpg

Güçü bağışıklık, enerji üretimi, hücrelere oksijen taşınması gibi hayati öneme sahip olan demir, vücut için en gerekli mineraller arasında yer alıyor. Demir eksikliği pek çok hastalığı beraberinde getirebiliyor.
NHPMMw4JkEKyqpuIRrhoOg.jpg

Bu nedenle demir zengini besinler tüketmek gerekiyor. Ancak demir bakımından zengin yiyecekleri tüketirken çay içmenin bu faydalı minerali vücudun daha az emmesine neden olabileceği bilinen bir gerçektir. Ayrıca aşırı fazla çay içmek de demir eksikliği sorunlarına yol açabilir.
kaoacY54yEy8pCaFhsBxaA.jpg

Çay, yemeklerin vazgeçilmez eşlikçisi olsa da, bazı besinlerle birlikte tüketildiğinde vücutta demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, özellikle demir eksikliği riski taşıyan kişileri çay tüketimi konusunda uyarıyor.
-69PSKbZZ0yQQp15jRklJA.jpg

Çayın içinde bulunan tanen adı verilen maddeler, demir mineraliyle birleşerek emilimini azaltıyor. Bu durum, özellikle demir açısından zengin olan ıspanak, kırmızı et, mercimek, kuru fasulye gibi besinlerle çayın aynı anda tüketilmesi halinde ciddi bir sorun oluşturabiliyor.
s5Rr5HJ2DEOPSm9-59GBHA.jpg

Ayrıca, C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimi sırasında çay içmek de demir emilimini sekteye uğratabilir.
hkCipNBJuUKffmevXA_pqg.jpg

Uzmanlar, bu etkiden kaçınmak için çayın ana öğünlerden en az bir saat sonra içilmesini öneriyor.
33R6RpUHnEmlKw9zUpuTsA.jpg

Demir emilimini artırmak isteyenler ise, çayı limonlu tüketmeyi ya da demir yönünden zengin bir öğün sırasında çay yerine su tercih etmeyi düşünebilir.
-XRbv9zD50C1wMI63mybqw.jpg

Demir eksikliği, yorgunluk, halsizlik ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi ciddi sorunlara yol açabileceği için, çay tüketim alışkanlıklarına dikkat etmek büyük önem taşıyor.
xR_ZjP-Iakm4F_2UX_xzYg.jpg

Bitkisel kaynaklı demir, hayvansal kaynaklı demir kadar vücuda etkili bir şekilde emilemez. Bunun üstüne bir de çay ile tüketilmeleri, vücuda emilimi minimum seviyeye indirir. Bu sebeple bitkisel demir zengini besin tüketirken çay içilmemesi, demir alımını maksimuma çıkarmak için büyük önem arz eder. Diyetisyenler, çay saatini, demir açısından zengin öğünlerden en az bir saat sonra yapmalarını tavsiye ediyor.
s2ccdH9ODEqAeTprzzr6IA.jpg

Çayın içeriğinde sadece tanenler değil, aynı zamanda bol miktarda kalsiyum da bulunur. Bu sebeple, kalsiyum, demir ile rekabete girerek demirin vücuda emilimini daha da zorlaştırabilir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan sütlü çaylar, demir emilimini daha da düşürebilir.
ThFedUfNx0qKfD_1tI03UA.jpg

Ispanak, kara lahana ve pazı gibi yapraklı yeşil sebzeler, bitkisel kaynaklı demir açısından zengin besinlerdir. Ancak bahsettiğimiz üzere, bitkisel kaynaklı demirin vücutta emilimi zayıftır. Bu nedenle, demir alımınızı artırmak istiyorsanız, bu sebzeleri tüketirken beraberinde çay içmemeye özen göstermelisiniz.
b8pVxLeu-0CFHUVkrhMe9w.jpg

Kuruyemişler, non-hem yani bitkisel kaynaklı demir açısından oldukça zengindirler. Özellikle kaju gibi kuruyemişler, günlük demir ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir. Fakat birçoğumuz kuruyemiş tüketirken beraberinde çay içmeyi severiz. Evet, bu alışkanlık uzun vadede sağlık açısından olumsuz etkiler yaratmaz. Fakat demir emilimi açısından da pek iç açıcı sonuçlar var etmez.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
 
Üst Alt