EbrulimMm_88
Üye
- Katılım
- 6 Eki 2023
- Mesajlar
- 38,285
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
İtibar:
Onlarca ülkenin liderleri ve üst düzey yetkilileri Mısır'ın başkenti Kahire'de, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmaya dair artan endişeler devam ederken, İsrail-Hamas çatışmasını "yatıştırmanın" yollarını tartışmak için Mısır'ın başkentinde bir araya geldi. Kahire Barış Zirvesi'ne Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkililerinin yanı sıra Türkiye, Ürdün, İtalya, Fransa, Almanya, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, ABD, Katar ve Güney Afrika gibi pek ülkenin katılımcılarıyla devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan zirvede yaptığı konuşmada, " Bölgede, yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmelidir. Türkiye, bunun için elinden geleni yapmaya hazırdır." dedi.
Mısır, İsrail ile Hamas arasında çatışmaların 15. gününde devam ederken,Gazze'de tırmanan gerilimi görüşmek üzere bugün uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'yi Dışileri Bakanı Hakan Fidan'ın temsil ettiği Kahire Barış Zirvesi'ndeki diğer katılımcıların isimleri ise şu şekilde; Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Sabah, Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs lideri Nikos Christodoulides, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Çin'in Orta Doğu konularından sorumlu elçisi Zhai Jun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell ve ABD'nin Mısır Maslahatgüzarı Beth Jones.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, yaptığı açılış konusmasındai Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi sona erdirecek ve İsrail ile Filistinliler arasında barışa giden yolu yeniden canlandıracak bir yol haritası üzerinde anlaşmaya davet etti. Sisi, yol haritasının hedefleri arasında Gazze'ye yardım ulaştırılması, ateşkes sağlanması ve ardından iki devletli çözüme giden müzakerelerin yer aldığını söyledi.
Ürdün Kralı Abdullah zirvede yaptığı konuşmada "Tüm sivillerin yaşamı önemlidir. Biz konuşurken Gazze'de devam eden amansız bombardıman her açıdan zalimce ve vicdansızcadır. Kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılmasıdır. Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu bir savaş suçudur. Başka bir yerde olsa, sivil altyapıya saldırmak ve bütün bir nüfusu gıda, su, elektrik ve temel ihtiyaç maddelerinden kasten mahrum bırakmak kınanırdı. Hesap verilebilirlik uygulanırdı... ama Gazze'de değil" ifadelerini kullandı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da zirveye katıldı ve Gazze'nin insani yardım koridorlarının açılmasını istedi. Abbas, "İsrail temsil edilmiyor. Askeri olarak ne yapılacağına İsrailli generaller, İsrail başbakanı ve İsrail savaş kabinesi karar veriyor ve konuşmalar devam ederken Gazze'nin yeni bir bombardımana maruz kaldığını görüyorsunuz" dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, zirvede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Gazze'de sivillere yapılan saldırının hiçbir bahanesi olamaz. Hastanelere ve sivillere yönelik saldırılar durdurulmalıdır. 1967 sınırlarına geri dönülmesi gerekir ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalıdır. Yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmeli. Türkiye bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için elinden geleni yapmaya hazırdır."