• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Bağırsaklardan Cilt Sağlığına, Faydalarıyla Merak Uyandıran İsim: Eğrelti Otu

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Köşesi kategorisinde Linux tarafından oluşturulan Bağırsaklardan Cilt Sağlığına, Faydalarıyla Merak Uyandıran İsim: Eğrelti Otu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 158 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Köşesi
Konu Başlığı Bağırsaklardan Cilt Sağlığına, Faydalarıyla Merak Uyandıran İsim: Eğrelti Otu
Konbuyu başlatan Linux
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Didem

Linux

Emektar Üye
Katılım
5 Şub 2022
Mesajlar
3,555
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Konum
istanbul
Web sitesi
www.uguragdas.com.tr
İsim
Uğur
Cinsiyet
vtEvVy
Memleket
75 ARDAHAN
Takım
Galatasaray
Burç
Aslan
Mesleği
Konut Yönetim Müdürü

İtibar:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Kısaca bir tanımakta fayda var: Eğrelti otu nedir?


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Eğrelti otu, damarlı çiçeksiz bitkiler grubunun en bilinen üyelerinden aslında. Ilıman bölgelerde kolayca yetişme imkanı bulan bu bitkinin 10 binden fazla çeşidi bulunuyor ancak genel olarak bilinen şekliyle dişi eğrelti otu ve erkek eğrelti otu olarak da ayrılıyor.

Kendine özgü görüntüsüyle kolayca fark edilebilen eğrelti otları, ince, uzun ve çok parçalı yapraklara sahip. Üremesini yapraklarının altında bulunan kahverengi spor keseleriyle sağlayan eğrelti otunun kök kısmı da oldukça bilinen ve kullanılabilen kısımlarından. Ancak dikkat etmekte fayda var, çünkü eğrelti otunun özellikle kök kısmı zehirli etkiler de yaratabiliyor.

Eğrelti otu ne işe yarar diyenlere: Eğrelti otunun faydaları

Eğrelti otu antimikrobiyal özellikler gösterdiğinden özellikle bakteri kaynaklı birçok hastalıktan vücudu koruyor, var olan hastalıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı oluyor.
Bağırsaklarda oluşan kurtlardan, tenya ve parazitlerden de kurtardığı söylenen eğrelti otu, bu özelliğini mantar rahatsızlığı üzerinde de gösteriyor ve tüm bu rahatsızlıkların iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.
Bolca C vitamini ve polifenol bileşik içerdiğinden eğrelti otu aynı zamanda oldukça güçlü bir antioksidan sayılıyor. Bu özelliğiyle vücudumuzdaki zararlı maddeleri uzaklaştırdığından karaciğerin dostu bir madde olarak görülüyor.
Antioksidan özelliği güçlü olduğundan eğrelti otu, bağışıklık sistemimizin de güçlenmesine katkıda bulunuyor.
Öksürük, boğaz ağrısı ve ağız içi yaralarının daha hızlı bir şekilde geçmesine destek oluyor.
Bolca A vitamini içerdiğinden göz sağlığı üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor.
Bunların yanı sıra eğrelti otunun kötü kolesterolü düşürdüğü, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinden koruduğu biliniyor.
Eğrelti otu kilo vermeye yardımcı oluyor.
Bağırsak sağlığı üzerinde çok olumlu etkiler göstermekle kalmıyor, basur sorununun çözümünde de yardımcı oluyor.
İçerdiği vitaminlerle cilt sağlığının da destekçisi oluyor, düzenli olarak faydalanıldığında cildin daha temiz ve parlak gözükmesini sağlıyor.
Ciltte açılan yaraların da hızla iyileşmesine destek oluyor.
Yukarıda da söylediğimiz gibi eğrelti otunun antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri bulunduğundan havayı temizleme özelliği de bulunuyor. Bu sayede evde büyütüldüğünde sadece bir süs bitkisi olarak görev almakla kalmıyor, evin havasını da temizliyor.
Bu faydalarından nasıl yararlanabiliriz: Eğrelti otu nasıl kullanılır?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eğrelti otunun faydalarını öğrendikten sonra sıra geldi onun nasıl kullanılabileceğini öğrenmeye. Kendisi hem çiğ, hem haşlanmış hem de kurutulmuş olarak kullanılabiliyor aslında.

Ama tüm bunlardan önce bilmeniz gereken önemli bir şey daha var: O da eğrelti otunun zehirli etkilerinin bulunduğu. Bu nedenle bu kullanım şekillerini öğrenir öğrenmez uygulamaya başlamayın, mutlaka doktorunuza danışın diyor ve devam ediyoruz.

Eğrelti otunu çiğ çiğ tüketenler olduğu gibi salatalara ilave ederek değerlendirenler de bulunuyor. Aynı şekilde kendisi haşlanıp farklı yemeklerin içine de ilave edilebiliyor. Son olarak kurutulmuş halinin ya da tazesinin çayı da hazırlanıyor.

Eğer eğrelti otunu sıcak suyla bir araya getirecekseniz, kaynatma işleminden geçirmeyi düşünüyorsanız 10 dakikayı asla geçmemeniz gerekiyor. Aksi halde eğrelti otunun zehirli etkileri kendini göstermeye başlıyor ve birçok yan etkinin oluşmasına yol açabiliyor.

Bunların yanı sıra eğrelti otu harici olarak da uygulanabiliyor, eğrelti otunu sıcak suda 5 dakika kadar demleyip çıkarın ve elde ettiğiniz suyu duş alacağınız zaman normal suyla seyrelterek kullanın. Bu cildinizin tertemiz ve ışıl ışıl olmasını sağlayacaktır. İşte bu kadar!

Yan etkilerinden haberdar olmadan olmaz: Eğrelti otunun zararları



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bunca faydasının yanı sıra eğrelti otu mutlaka ama mutlaka temkinli olarak kullanılması gereken bitkilerden. Çünkü kendisi aslında zehirli bir bitkiye de dönüşebiliyor. Vücutta fazla A vitamini depolanmasına neden olması başta olmak üzere daha birçok özelliği nedeniyle eğrelti otu vitamin zehirlenmesi, kusma, ishal, bulantı, titreme gibi yan etkiler yaşamanıza neden olabiliyor.

Tüm bu yan etkileri nedeniyle hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların, ciddi ve kronik bir rahatsızlığı bulunanların, kansızlık sorunu, böbrek yetmezliği ya da karaciğer rahatsızlığı olanların tüketmesi asla tavsiye edilmiyor.

Aynı şekilde alerjik bir bünyeye sahip olanlar başta olmak üzere herkesin eğrelti otu tüketiminde dikkati elden bırakmaması, mümkün olduğunca doktor gözetiminde ya da doktor onayıyla tüketmesi büyük önem taşıyor.

1 gün içinde taze eğrelti otu tüketiminin 80 gramı, kurutulmuş eğrelti otu tüketimininse 20 gramı geçmemesi gerektiği de söyleniyor.

Siz, siz olun fayda sağlamak isterken sağlığınızı daha büyük tehlikelere sokmayın, her bitkiye karşı olmanız gerektiği gibi eğrelti otuna karşı da temkinli olun ve asla aşırıya kaçmayın. Doktorunuzun onaylamadığı hiçbir bitkiyi kullanmayın

Alıntı
 

Didem

Özel Üye
Katılım
13 Ara 2020
Mesajlar
2,018
Tepkime puanı
16
Puanları
8

İtibar:

Teşekkürler
 
Üst Alt