Zirve
ZFN Sahibi
- Katılım
- 5 Ocak 2023
- Mesajlar
- 65
- Tepkime puanı
- 3
- Puanları
- 8
- Web sitesi
- www.zirveforum.net
- Cinsiyet
- Memleket
- 53 RİZE
- Burç
- Terazi
- Mesleği
- Geliştirici
İtibar:
6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü çeşitli etkinliklerle hatırlatılıyor. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır. Peki, serebral palsi hastalığı nedir, belirtileri neler?
6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Gününde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tüm dünyada her yıl 6 Ekim günü, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor.
Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi (beyin felci), en sık rastlanan, buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Serebral palsi ya da diğer adıyla beyin felci kasların tonusunu, hareketini ve motor becerileri etkileyen bir problemdir.
Vücudun koordineli ve amaçlı bir şekilde hareket etme kabiliyetini engeller. Solunum, mesane ve bağırsak kontrolü, yeme ve konuşma gibi motor becerileri ve kasları içeren diğer vücut fonksiyonlarını da etkileyebilir. Çoğu durumda, görme, işitme ve dokunma duyusunda da sorunlar vardır.
Serebral palsi belirtileri hafif ila şiddetli arasında geniş bir yelpazede yer alır ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. SP'li bazı insanlar yürümek ve oturmakta zorluk çekerken, diğerleri nesneleri kavrama ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Belirtiler zamanla daha şiddetli hale gelebilir veya hafifleyebilir. Ayrıca, beynin etkilenen kısmına bağlı olarak farklı belirtiler görülür
En sık görülen belirtiler aşağıda sıralanmıştır:Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmelerKas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişikliklerKonuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğuKaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı reflekslerAtaksi olarak adlandıran kas koordinasyonu zayıflığıTitreme ve istemsiz hareketlerSık sık düşmeYutma problemleriVücudun bir tarafını tercih etme, örneğin nesneleri hep aynı elle tutmaNöbet, zihinsel yetersizlik ve körlük gibi nörolojik problemlerSerebral palsili çoğu çocuk hastalıkla doğar, fakat aylar veya yıllar sonrasına kadar bir hastalık belirtisi göstermeyebilir. Belirtiler genellikle çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar.