• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

40 yaş üstü kadınlar için bu 5 belirti hayatı önem taşıyor: Sakın görmezden gelmeyin

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan 40 yaş üstü kadınlar için bu 5 belirti hayatı önem taşıyor: Sakın görmezden gelmeyin başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı 40 yaş üstü kadınlar için bu 5 belirti hayatı önem taşıyor: Sakın görmezden gelmeyin
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan EbrulimMm_88
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,067
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

40 yaş üstü kadınlar için bu 5 belirti hayatı önem taşıyor: Sakın görmezden gelmeyin

Kadınların vücutları yaşam boyunca pek çok değişime uğrar. Özellikle 40 yaş sonrasında bazı belirtileri ciddiye almak genel sağlığı korumak adına önemlidir. Çünkü hafife aldığınız bu belirtiler bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İşte 40 yaş üstü kadınların görmezden gelmemesi gereken 5 belirti

fz5B3F6IFkWPaop3nkkmCg.jpg

Kadınların vücutları yaşamları boyunca birçok büyük değişiklikten geçer. Adet döngüsünün başlangıcı kadın vücudundaki büyük değişikliklerden birini işaret ederken, aynı döngünün sonunda da menopoz gerçekleşir.
28iKl-OG2keBc79ofn4qbQ.jpg

Menopoza kadar geçen yıllar, yani perimenopoz, çoğu kadının yaşam tarzlarını iyi etkileyen vücutlarında değişiklikler yaşadığı yıllardır. Menopozu başlatan perimenopoz, kadınlarda üreme yıllarının sonunu işaret eder. Bu süre zarfında, bir kadının yumurtalıkları yumurta üretmeyi bırakır ve östrojen ve progesteron gibi hormonklarda bir düşüş olur.
PwiWyVsmYk6HX5FD7B0tPw.jpg

Bu değişiklik tamamen normal bir yaşlanma süreci olsa da, hormonların azalması kadın sağlığı, özellikle de kardiyovasküler sağlık üzerinde sistemik bir etki bırakır. Östrojenin kalbe koruyucu bir faydası vardır ve kaybı yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve kilo alımı gibi kalp sağlığı için belirli risk faktörlerinden bazılarını etkileyebilir.
7AnIRlKUw0SJfMwCyY0v_w.jpg

Kalp hastalığından obeziteye ve kemik sağlığına kadar, kadınların vücutları menopozun izlerini göstermeye başlar ve bunlara dikkat etmek önemlidir. Kalp hastalığı kadınlarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve risk yaşla birlikte artmaya devam eder. Bu nedenle, mevcut veya gelecekteki kalp krizi ve felç riskini gösterebilecek kırmızı bayrakların farkında olmak önemlidir.
53N0sTddzUqdZ7_CnC-Wcw.jpg

Her ikisi için de riskinizi azaltmak, içgüdülerinize güvenmeyi de gerektirir. Ek olarak, araştırmalar, anneleri veya kız kardeşleri gibi yakın bir aile üyesinin 65 yaşından önce kalp hastalığı geçirmesi durumunda kadınların kalp hastalığı riskinin yüksek olduğunu gösterdiğinden, aile sağlık geçmişinizi bilmek önemlidir.
F1QgT8NfFUGzq9GufU-DgQ.jpg

40 yaşını geçtikten ve/veya perimenopozdan geçtikten sonra dikkat edilmesi gereken 5 yaygın belirti.
Rjbei0PPj0my7lXezMsFwA.jpg

40 yaş üstü kadınlarda kronik yorgunluk diğer semptomlardan daha yaygındır. Perimenopoz ve menopoz ve bu dönemdeki hormonal değişiklikler doğrudan sürekli yorgunluk durumuna katkıda bulunurken, diğer semptomlar da bunu tetikleyebilir.
y-p_ywILCEiFCPrYSGH9Gw.jpg

Vücudun yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı veya kırmızı kan hücrelerinin düzgün çalışmadığı bir durum olan anemi, özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda yorgunluğun yaygın bir nedenidir. Ayrıca, yaygın ağrı, uykusuzluk ve yorgunluğa neden olan bir durum olan fibromiyalji, 3,7 milyondan fazla Amerikalıyı etkiler ve bunların büyük çoğunluğu 40-75 yaş aralığındaki kadınlardan oluşur. Bu temel vitaminin eksikliği kronik yorgunluk sendromuna neden olabilir.
wQ3E2QS1JUqXhGcKrcX5_g.jpg

Çoğu kadın 40'lı yaşlarında perimenopoza girer ve bazıları bu dönemde sıcak basmaları ve gece terlemeleri yaşar. Sıcak basmaları genellikle bir kadının son adet döneminden önce başlar ve kadınların %80'inde 2 yıl veya daha az sürer. Çoğu kadın menopozdan sonra 4-10 yıl boyunca sıcak basmaları yaşamaya devam eder, ancak daha az sıklıkta ve şiddetli hale gelirler.
kASu2r-0xEOtxOv9gNiDsA.jpg

Sıcak basmaları, terleme ve kızarmış cilt ile birlikte vücut ısısında ani bir artış gibi hissedilir. Ayrıca kalp çarpıntısına, baş dönmesine ve gece terlemelerine de neden olabilirler. Sıcak basması, değişen hormon seviyeleri, özellikle östrojenin azalması nedeniyle oluşur. Vücut sıcaklığını düzenleyen hipotalamus, sıcaklık değişikliklerine karşı daha hassas hale gelir ve vücudu soğutmak için sıcak basmasını tetikler. Menopoza giren tüm kadınlar sıcak basması yaşamaz ve risk faktörleri net değildir. Ancak, riski artırabilecek bazı faktörler arasında sigara içmek, obezite ve genetik faktörler bulunur.
dp-ieLPcq0WklKttabZxRQ.jpg

Depresyon, özellikle perimenopoz ve menopoz sırasında 40 yaş üstü kadınları etkileyebilen yaygın bir durumdur. 40 yaş üstü kadınlarda depresyon belirtileri arasında üzüntü, umutsuzluk, utanç ve çaresizlik yer alabilir. Ayrıca öfke ve sinirlilik, aktivitelere ilgi kaybı, çok fazla veya çok az uyuma, kilo dalgalanmaları, anksiyete, intihar düşünceleri, kendinden nefret etme, konsantre olma zorluğu ve cinsel ilginin azalması da depresyonun göstergesidir.
xuaNjJdGp0ylE8WvDna7qQ.jpg

40 yaş üstü kadınlarda kronik nefes darlığının birçok nedeni olabilir. Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, anormal kalp ritimleri gibi kalp rahatsızlıkları 40 yaş üstü kadınlarda bu rahatsızlığın gelişmesine katkıda bulunabilir. Obezite, kötü sağlık, kondisyon kaybı, interstisyel akciğer hastalığı, plevral efüzyon, kanser veya nöromüsküler rahatsızlıklar ve kardiyak amiloidoz (kalpte amiloid proteinlerinin birikerek sertlik ve basınca neden olduğu bir rahatsızlık) gibi diğer rahatsızlıklar da kronik nefes darlığına neden olan faktörlerdir.
r9xymNraME-ZAJMDEZUJTQ.jpg

Migrenler, perimenopoz ve menopoz döneminde hormonal dalgalanmalar nedeniyle 40 yaş üstü kadınlarda daha yaygındır. Bunun arkasındaki en büyük neden hormonal değişikliklerdir. Östrojen ve progesteron seviyeleri perimenopoz sırasında dalgalanır ve bu da migrenleri tetikleyebilir. Adet migrenleri daha şiddetli, daha uzun ve daha olası olabilir.Sıcak basması, gece terlemeleri, kötü uyku, stres ve kaygı gibi menopozun diğer semptomları da migreni tetikleyebilir. Migrenler genellikle ergenlikte başlar, 40'lı yaşlarda zirveye ulaşır ve bundan sonra daha az sorun haline gelir. Migrene katkıda neden olabilecek diğer faktörler arasında zihinsel veya fiziksel düzeyde gerginlik, parlak ışıklar, susuzluk ve kan akışını etkileyen ilaçlar bulunur.
2QTceIl_tkiyVH9cQHmfBQ.jpg

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
Üst Alt