• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

2 yılda 1 doğada kendiliğinden yetişiyor: Şeker, böbrek ve tansiyona iyi geliyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan 2 yılda 1 doğada kendiliğinden yetişiyor: Şeker, böbrek ve tansiyona iyi geliyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 18 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı 2 yılda 1 doğada kendiliğinden yetişiyor: Şeker, böbrek ve tansiyona iyi geliyor
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
43,130
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

2 yılda 1 doğada kendiliğinden yetişiyor: Şeker, böbrek ve tansiyona iyi geliyor

İki yılda bir yetişen, kararınca tüketilen "vez meyvesi" tezgahlarda yerini aldı. Bu meyve dalından sarı veya turuncu renkte toplandıktan sonra kararması beklenerek tüketiliyor. Kış aylarında tezgahlarda yerini alan bu meyve şifa arayanlar tarafından ilgi görüyor.

oJf3cDfUEEutNJSUER0WrQ.jpg

Sivas ve Tokat'ın yüksek kesimlerinde doğada kendiliğinden yetişen ve şifası saymakla bitmeyen vez meyvesi Sivas'ta tezgahlarda yerini aldı.
fxA4pauOGkOySflBSGKwsg.jpg

Doğada kendiliğinden yetişen, ağacı iki yılda bir meyve veren vez meyvesinin; şeker hastalığından soğuk algınlığa, böbrek hasatlıklarından tansiyona ve gribe kadar birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor.
J6quy6BfAECvziQCog8fdA.jpg

İç Anadolu bölgesinde Sivas ve Tokat'ın yeksek kesimlerinde yetişen meyve, dalından sarı veya turuncu renkte toplandıktan sonra kararması beklenerek tüketiliyor. Kış aylarında tezgahlarda yerini alan bu meyve şifa arayanlar tarafından ilgi görüyor.
1TVPKLtt3UmzFHcQX3dyXA.jpg

Sivas'ta 30 senedir pazarcılık yapan Ahmet Şarkışla, vez meyvesini kararanınca tüketildiğini ifade ederek, “Sivas'ta bizim burada vez diye bilinir. Tokat'ta yetişir ve orada ismi üvez olarak bilinir. Bu meyveyi eskiler iyi bilirler, herkes bilmez. Şimdiki gençler neredeyse hiç bilmezler. Bu meyvenin ağacı yüksektir. Genelde Tokat tarafında yetişir. Tokat'ta da bu sene üretim azdı. Soğuk algınlığına, tansiyona, bağırsaklara iyi geldiği biliniyor. İlk kez görenler bu dağ armudu mu diye soruyorlar, çördük zannedenler oluyor. Bunu bu şekilde alıp eve götüreceksiniz ve mutfağa asacaksınız. 10 ila 15 gün içerisinde olgunlaşır ve kararırlar, kararanları alıp tüketeceksiniz” dedi.
e4ReNBukpEyg0tWbz9jgUg.jpg

Pazara alışveriş yapmaya gelen Şengül Mısırlıoğlu ise, “Biz bununla büyüdük. Çocukluğumuzda karanlık odalarımız olurdu. Meyvelerin, sebzelerin saklandığı, depolandığı odalar. Babalarımız alırlardı oraya asardık ve orada olgunlaşırdı. Oradan alıp ailecek akşamları yerdik. Misafirlerimize ikram ederdik. Büyüklerimiz çok faydalı olduğunu söylerlerdi” şeklinde konuştu.
 
Üst Alt