Dizi ihracatında dünyada ikinci sıradayız. Bu diziler sayesinde turizm canlanıyor, Türkiye'ye hatta Türkçeye ilgi artıyor. Yani bir dizinin Türkiye'ye çok büyük katkısı oluyor. Sektörün önde gelen isimleri CNN TÜRK'e konuştu. Dizilerin başarısı, Türkiye'ye kazandırdıkları ve sektörün beklentileri... İşte dizi dünyası ve daha fazlası, Fulya Öztürk'ün hazırladığı dosya haberde...
AKŞAM 20'DE MİLYONLAR TV KARŞISINDA...
Dizi saatine yetişmek için eve koşa koşa gidenler, çayını kahvesini çekirdeğini örgüsünü alıp televizyon karşısına geçenler... Akşam 8 olduğunda milyonlarca kişi sevdiği diziyi açıyor. Gözünü kırpmadan izliyor. Reklam aralarında dizi sohbetleri yapılıyor.
Ve bu başarı artık Türkiye sınırlarını da aştı, dünyaya yayıldı. Dünyada da milyonlar kişi Türk dizileriyle gülüyor, Türk dizileriyle ağlıyor. Peki bu başarının sırrı ne? Bir dizi deyip geçmemek gerekiyor. İşte bu kez dizi sektörünü ele aldık ve bu camianın önde gelen önemli isimlerine sorduk.
Uzak Şehir kendi rekorunu kırdı! Cihan’dan Alya’ya şok teklif: Evlen benimle?
NEDEN BU KADAR ÇOK SEVİLDİ?
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, dünyada yaklaşık 700 milyon kişi Türk dizisi izliyor. Türkiye dizi ihracatında dünyada 2. Sırada. Türk dizileri 170 den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Yani dünya Türk dizilerini izliyor. Hem de fanatik bir şekilde.
Türkiye dünyada dizi konusunda büyük bir marka haline geldi. Bu durum turizme de yansıyor, Türkçeye ilginin artmasına da. Yani dizilerin Türkiye'ye çok büyük katkısı var...
Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı, dizilerin stratejik öneminin altını çizdi;
70'lerde, 80'lerde insanlar Türkiye'ye geldiğinde veya Türklere bakış açısı çok daha farklıydı, şu an daha farklı. Biz bu dizilerle dünyada aslında bir sempati de uyandırdık. 1 milyar dolara yaklaşan bir ihracattan da ötesi, bu diziler sayesinde insanlar Türkiye'yi merak ediyor. Turistik gezi yapıyorlar, merak ediyorlar gördükleri mekanları. Bu çok kıymetli bir şey. Dizilerdeki mobilyaları, aksesuarları, takıları, kıyafetleri almak istiyorlar, sipariş veriyorlar. Baktığınız zaman dünyanın 4 bir tarafına ihracatta yapıyoruz. Sadece dizi ihracatı yapmıyoruz, kültür ihracatı, mal ihracatı, aklınıza gelebilecek her şey. Amerika'da ve Avrupa'da birçok destek var bu sektörlere yönelik. Fakat Türkiye'de söz edilebilecek kadar bir destek maalesef yok. Devlet dizi platoları yapabilir, vergi konusunda ciddi şekilde bu sektörün önünü açabilir. Dediğim gibi, çarpanı çok yüksek bir sektör. Sadece bizden bahsetmiyoruz. Bu işin içinde turizm var, mobilya var, aksesuar var.
Ben istiyorum ki, gelecek kuşaklara daha güçlü bir sektör bırakalım. Bu Türkiye'yi de güçlendirecektir, Türkiye'nin elini de güçlendirecektir. Bazen bazı şeyleri bir diziyle anlatmanız çok daha kıymetli. Türkiye'nin tanıtımını çok daha iyi yapabiliriz. Çok daha fazla turist gelmesini sağlayabiliriz, çok daha fazla insanın Türkçe öğrenmesini sağlayabiliriz. Türkiye'nin stratejik gücü, Türkiye'nin ileri savunma hattı bu diziler. Sahip çıkmamız lazım.