• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

TMS Tedavisi Nedir?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Köşesi kategorisinde Gece Kuşu tarafından oluşturulan TMS Tedavisi Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 422 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Köşesi
Konu Başlığı TMS Tedavisi Nedir?
Konbuyu başlatan Gece Kuşu
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gece Kuşu

Gece Kuşu

Emektar Üye
Katılım
23 Eyl 2020
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
32
Puanları
48

İtibar:

TMS beyindeki nöronları uyaran bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemiyle dışarıdan güçlü fakat kısa bir manyetik alan ile beyin aktivitesi değiştirilmektedir. Hızla değişim gösteren manyetik alanlar yoluyla dokularda indüklenen elektrik akımları uyarıma neden olur. Bu şekilde, dıştan elektrotlara ve ameliyata gereksinim duyulmaksızın, beyin aktivitesi tetiklenir ya da modüle edilebilir. Bu bakımdan beynin işleyiş tarzını haritaya döken TMS yöntemi nörolojide araştırma ve tanı açısından oldukça güçlü bir araç olarak görülmektedir.

Tekrarlanan, transkraniyal manyetik uyarım yani tTMS, kaygı bozukluğu, depresyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde umut vaat etmektedir. Bu sebeple de EKT’ye alternatif ve oldukça iyi bir seçenektir. Bu yöntemde kullanılan manyetik darbeler, hastanın kafatasından ağrısız bir biçimde geçerek beynin bölümleri arasındaki iletişimi sağlayacak olan beyin hücrelerini uyarır. Yöntemin nasıl çalıştığı tam anlamıyla bilinmese de stimülasyonun, depresyon semptomlarını hafifletebilecek kalıcı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.

TMS Hangi Tür Hastalıklarda Kullanılabilir?

ABD‘de transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisi yalnızca majör depresif bozukluğu tedavisinde kullanılmıştır. TMS terapi, ilaç ve yardım teknikleri gibi tedavilerin etkisiz olduğu ya da ilaç durumunda yan etkilerin şiddetli olarak görüldüğü durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu bakımdan birçok Avrupa ülkesinde TMS, şu koşullarda onaylanmıştır:

• Travma Sonrası Stres Bozukluğu,
• OKB gibi anksiyete bozuklukları,
• Şizofreni,
• İnme rehabilitasyonu,
• Alzheimer hastalığı,
• Parkinson hastalığı,
• Nikotin bağımlılığı,
• Kronik ağrı gibi rahatsızlıklarda TMS rahatlıkla uygulanan bir yöntemdir.

TMS Kimlere Uygulanmamalıdır?TMS Tedavisi Nedir?

TMS tedavisinin uygulanmasına engel teşkil edecek herhangi bir tıbbi veya psikolojik bir durum yoktur. Ancak yeterince araştırma yapılmadığından ve dikkat edilmesi gerektiğinden uygulanması tavsiye edilmeyen bazı durumlar vardır. Bu durumlardan biri ise epileptik geçmişi olan insanlardır. Ayrıca diş implantı, vagus sinir implantı, diş protezi, kulak implantı, kalp pili, herhangi bir protez, kalp stendi, kalpte kapak replasmanı yapılmış kişiler, insülin pompası bulunanlar ya da herhangi bir beyin rahatsızlığı nedeniyle şant operasyonu yapılmış olan kişilerde uygulanmasına yönelik bir araştırma ve yayın söz konusu değildir. Bu yüzden bu tür insanlarda kullanılmaması gerekmektedir. Bunun dışında kullanılması kesinlikle yasak olan bir durum yoktur.

TMS Tedavisi Nasıl Uygulanır?

TMS tedavisi, genel olarak bir doktor ofisinde ya da klinikte yapılır. Etkili bir tedavi olması için de bir dizi seans gerektirir. Seanslar da dört ila altı hafta süresince haftada beş defa günlük olarak yapılır. TMS tedavisi başlamadan hemen önce, doktorunuzun mıknatısları başınıza yerleştirmek için en iyi bölgeyi tanımlaması gerekecektir. İlk seansınız yaklaşık 60 dakika kadar sürecektir ve bu seans sırasında tedavi odasına götürülüp uzanmış şekilde bir sandalyede oturmanız istenecektir. Prosedür sırasında da takmak için kulaklıklar verilecektir. Daha sonra başınıza elektromanyetik bir bobin yerleştirilip uyarıcı darbeler üretmek adına bu bobin, tekrar tekrar kapatılıp açılacaktır. Bu durum, genel anlamda birkaç saniye boyunca süren dokunma ya da tıklatma sesi ve daha sonra bir duraklamayla sonuçlanır. Bunun yanında alnınızda bir dokunma hissi de duyacaksınız.

Doktorunuz parmaklarınız ya da elleriniz seğirene kadar da manyetik dozu artırarak gerekli olan manyetik enerji miktarını belirleyecektir. Bu durum, sizin için doğru olan dozu belirlemede bir referans noktası olarak kullanılır. TMS tedavisi esnasında, yan etkilere ve semptomlarınıza bağlı olarak da stimülasyon miktarı değiştirilebilir.

TMS Tedavisinde Yaygın Olarak Görülen Yan Etkiler Nelerdir?

TMS tedavisinde görülen yan etkiler, genel olarak hafif ya da orta düzeyde olan yan etkilerdir. Bu etkiler de seans üzerinden kısa bir zaman geçtikten sonra iyileşir ve diğer seanslarla da zaman içinde azalır. Tedavide yaygın olarak görülen yan etkiler ise şunları içerebilir:

• Stimülasyon yerinde meydana gelen kafa derisi rahatsızlığı,
• Baş ağrısı,
• Baş dönmesi,
• Yüz kaslarının karıncalanması, seğirmesi ya da spazmları,

TMS Tedavisinde Yaygın Olmayan Yan Etkiler Nelerdir?

TMS tedavisinde bu tür yan etkiler nadir olarak görülür. Bunlar ise şunları içerebilir:

• Nöbetler,
• İşitme kaybı (Tedavi esnasında kulak koruması yetersiz olursa),
• Mani (bipolar bozukluğu olan kişilerde).

TMS Tedavisi Ne Zaman Cevap Verir?

TMS tedavisinde, tedaviye başlanmasından itibaren en geç iki hafta içerisinde iyileşme gözlemlenir. Hastaların bir kısmı tedavinin ikinci haftasından başlayarak terapötik faydayı fark ederler.

Depresyon semptomlarında da anlamlı azalmalar elde etmek amacıyla, geç cevap veren kişilere üçüncü hafta ek seanslar uygulanması gerekebilir. Hastalar yaklaşık olarak 8-12 ay sonra da idame terapisine girerler. Ancak bu zaman dilimi de her hastaya göre farklılık gösterir. İdame terapisi ise ortalama olarak ilk başta tamamlanmış olan tTMS seans sayısının yarısıdır.

TMS Tedavisinin Kişide Yarattığı Etki Ne Kadar Sürer?

TMS tedavisinin yarattığı etkinin süresi konusunda yapılan araştırmalar birbirinden farklı bilgiler ortaya çıkarmaktadır. Bazı araştırmalara göre bu tedavinin etkisi oldukça kısadır. Yani etkiyi hızlandırması ve uzun süre etkisinin olması noktasında herhangi bir netlik yoktur. Ancak tedavi, kişinin hali hazırda kullanmış olduğu ilaç tedavisine direkt ve indirekt bir katkıda bulunmaktadır. TMS tedavisinde ilaç direnci ortadan kaldırıldıktan sonra da kişi klasik protokole ve ilaç tedavisine devam eder. Bununla birlikte tek başına uygulanan TMS tedavisi tavsiye edilen bir yaklaşım değildir. Çünkü bu tedavide amaç, mevcut olan tedaviyi hızlandırmak ve güçlendirmektir.
 
Üst Alt