• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Omega-3 deposu ama kabız yapıyor! Bağırsak tembelliğinin en büyük sebebi

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Omega-3 deposu ama kabız yapıyor! Bağırsak tembelliğinin en büyük sebebi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 48 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Omega-3 deposu ama kabız yapıyor! Bağırsak tembelliğinin en büyük sebebi
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
38,823
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Omega-3 deposu ama kabız yapıyor! Bağırsak tembelliğinin en büyük sebebi

Diyet listelerinin vazgeçilmezi ve tok tutucu etkisiyle kilo vermeyi kolaylaştıran chia tohumunun sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Ancak yapılan son araştırmalarda fazla chia tohumu tüketmenin vücuda zararlı olabileceği özellikle de sindirim sorunlarının yaşanabileceği ortaya çıktı.

PlnPNQlOB0acy3yGRF1shg.jpg

Chia tohumu son yıllarda popüler olan bol lif zengini yenilebilir bir tohum. Özellikle diyet yapanlar ve tokluk hissini artırmak isteyenler chia tohumunu yoğurtla karıştırarak ya da salataların içerisine ekleyerek tüketiyor.
z4SQGUd7h0Gy1KQNzZTa6g.jpg

Chia tohumu, kalp sağlığına iyi geliyor, kansere yakalanma riskini azaltıyor, kemik sağlığını güçlendiriyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Güçlü bir omega-3 kaynağı olduğu için vücudun asit seviyesini de artıyor.
-gsC4vEteU2US0qf8aBoDw.jpg

Ancak chia tohumu üzerinde yapılan araştırmalar, fazla chia tohumu tüketmenin sağlığa çeşitli zararları olabileceğini ortaya koydu.
h1C13JFFD06YN622J-rGsA.jpg

Dr. Wendi LeBrett sosyal medya hesabında tohumların sindirim sistemine sıkışıp riskli bir duruma neden olabileceğini paylaştı. 3,4 milyondan fazla izlenen videoda, bir kişinin yemek borusuna sıkışan chia tohumunu yayınladı.
pzE06gC9ZE-t2EKR0L1_qA.jpg

Kaliforniya'da gastroenterolog olan Dr. LeBrett chia tohumlarının suyla birleştiğinde var olan emilim gücünden bahsediyor. Bu nedenle kuru bir şekilde tüketmek sağlığa çeşitli zararlar verebilir.
b2p-xSYtJ0mSn-mkco2trQ.jpg

Tohumların büyük miktarda nemi emebilmesi, tükürükte genişlemesine ve bazı durumlarda yemek borusunda büyük bir tıkanıklık oluşturmasına neden olabilir. Bunun üzerine Dr. LeBrett'in önerisi ise chia tohumu tüketirken bol miktarda su içilmesi gerektiği yönünde.
NlT5ZeyxLkqaXRKWceNGGw.jpg

Dehidrasyon, bağırsakların dışkıyı yumuşatmak için yiyecek atıklarından suyu emmesi gerektiğinden bağırsak tıkanması riskini de artırabilir. Aksi takdirde sindirim sisteminizde kalınlaşan, topaklaşmaya başlayan bir birikinti büyümeye başlayabilir.
0ocG4AJKxEmHUodsSwp-ZA.jpg

Fazla chia tohumu tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yüksek lif içeriğine sahiptir, bu nedenle aşırı miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilir. Başlangıçta küçük miktarlarda tüketmek ve yavaş yavaş artırmak iyi bir yaklaşım olabili
xJvFCYCHKEK-7LFYPR6kXw.jpg

Chia tohumları, kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Kanama riskini artırabilecek bir etkiye sahip olabilirler. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık sorununuz varsa, chia tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
7tm0OD1u5kWrATju1CAfmA.jpg

Her şeyde olduğu gibi, chia tohumlarının da aşırı tüketilmesi önerilmez. Dengeli bir şekilde tüketmek, faydalarından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.
4ZBGo9OBjECQ7hdromsPJA.jpg

ÖNEMLİ! Genel olarak, chia tohumları sağlıklı yağlar, lif, protein ve antioksidanlar açısından zengindir ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiklerinde genellikle güvenlidir. Ancak kişisel sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak, herhangi bir yeni besin maddesini diyetinize eklemeden önce doktorunuzla konuşmak iyi bir fikirdir.
FDq9N6IFBkmuQ1JWDnzahg.jpg

Chia tohumu çiğ şeklinde yemeklerde ya da salatalara eklenerek tüketilebilir. Blenderla toz haline gelebilen chia tohumu, smoothie, çorba ya da tatlı yapımında kullanılabilir. Chia tohumunun bir sıvıda şişerek hacmini on kat artırma özelliği bulunur. Chia tohumunu ıslatmak için 1: 6 oranında su eklenmelidir. Chia tohumu jöleye benzer kıvamlarını geliştirmeleri için en az bir saat suda beklemesi gerekmektedir.
QzIf2QJuSUSETWw6ArSvxA.jpg

Chia tohumu pişirilmeden kullanılması besinleri değerleri açısından önemlidir. Chia tohumu kahvaltıda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Bunun nedeni sadece nötr bir tada sahip olması değil, aynı zamanda farklı şekillerde hazırlanabilmesidir.
 
Üst Alt