• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Kol kırığı nasıl anlaşılır?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Köşesi kategorisinde Very_SweeT tarafından oluşturulan Kol kırığı nasıl anlaşılır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,073 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Köşesi
Konu Başlığı Kol kırığı nasıl anlaşılır?
Konbuyu başlatan Very_SweeT
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Very_SweeT

Very_SweeT

Kardelen Çınar
Üye
Katılım
29 Ağu 2020
Mesajlar
5
Tepkime puanı
18
Puanları
48
Yaş
35
Konum
İstanbul/izmir
Web sitesi
zirveforum.net
Burç
Akrep
Mesleği
Sağlık Yönetimi/ Yönetici

İtibar:

Vücudun kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık adı verilir. kırık oluşumu her yaş grubuna tabi tutulur. Bebeklerde doğum travmaları, çocuklarda düşme, yaşlılarda kendi kendine kırılan kemikler gözlemlenir. peki kol kırıklığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Kol kırığı nasıl anlaşılır





Bir kemiğin kırılması kişinin ağrıdan dolayı acısına tahammül edemeyecek duruma gelmesine neden olan bir durumdur. Kırılma kemiklerin birbirinden ayrılarak yer değiştirmesi durumunda meydana gelmektedir. Kırılma anında hissedilen çok fazla ağrı hissidir. Kırılan kemikler yerine getirdiği fonksiyonlara yönelik ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Kol kırıkları genellikle kolun ya da bileğin üzerine sert bir şekilde düşme ile oluşabilmektedir.


2531861_f2fd056d3a7e4e93af4eafe82e7fd5ce.jpg



Kırıkların düzgün bir şekilde iyileşmesi için kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmeyen kırıklar; şiddetli ağrının yanında kemiğin yanlış kaynaması sonucu kol yapısında bozukluğa neden olabilmektedir.



Kolun kırıldığı; yaşanılan ani düşme esnasında duyulan ses ve bunların yanında, şişme, morarma, hareket ettirememe, hareket ettirilmesi halinde hissedilen ani acı ve ağrı oluşması ve şekil değişikliği meydana gelmesinden anlaşılabilmektedir. Eğer kolda oluşan ve kullanmayı engelleyecek şekilde ağrı varsa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Doktor röntgen çekerek kırık olduğunu teşhis ederek, hemen tedavi etmektedir. Bu durumda yaşanacak komplikasyonların önüne geçmektedir.


2531861_be5680e673d7856a0a846db51c21db89.jpg


Hemen tedavi edilmeyen kol kırıklarında yaşanabilecek komplikasyonlar;
  • Kemiklerin düzensiz büyümesi; genel olarak çocuklarda meydana gelen kırıklarda görülmektedir.
  • Osteoartrit; eklem içerisinde bulunan kıkırdakların ilerleyen zamanlarda artritlere neden olmasıdır.
  • Kemik sertliği; üst kol kemiklerinin tedavisi için yapılan sabitleme sonucu omuz ve dirsek hareketleri esnasında ağrı yapması halidir.
  • Sinir veya damar yaralanmaları; kırılan kemiklerin keskin uçlarının o kısımda bulunan sinire ya da damara zarar vermesi durumudur. Kolda uyuşma ve dolaşımda problem fark ederseniz, mutlaka doktora görünmeniz önerilmektedir.
  • Kompartman sendromu; kırılan kolun aşırı şişmesi sonucu kan akışını engellemesi sonucu oluşan bir durumdur. Daha kötü bir duruma yol açmaması için mutlaka acil cerrahi müdahale gerekmektedir.
Kolunuzda yukarı da belirtilen nedenler varsa kesinlikle kendiniz müdahale etmeden bir doktora başvurunuz.
 
Üst Alt