• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Göz Hastalıkları Nelerdir

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Köşesi kategorisinde Very_SweeT tarafından oluşturulan Göz Hastalıkları Nelerdir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,462 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 2 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Köşesi
Konu Başlığı Göz Hastalıkları Nelerdir
Konbuyu başlatan Very_SweeT
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Very_SweeT

Very_SweeT

Kardelen Çınar
Üye
Katılım
29 Ağu 2020
Mesajlar
5
Tepkime puanı
18
Puanları
48
Yaş
35
Konum
İstanbul/izmir
Web sitesi
zirveforum.net
Burç
Akrep
Mesleği
Sağlık Yönetimi/ Yönetici

İtibar:

Genel Tanıtım
Göz hastalıkları kliniğinde her hastaya rutin göz muayenesi hizmeti verilmekte, kontak lens ve gözlük uygulamaları yapılmaktadır.

Tetkik ünitelerinde verilen hizmetler arasında; ultrasonografi, bilgisayarlı görme alanı testleri, göz anjioları ve elektrofizyolojik testler yer almaktadır. Özel servisler arasında prematüre bebeklerin retina kontrolü de bulunmaktadır.


Göz Hastalıkları Bölümü Tanı Tedavi Hizmetler


Katarak
Katarakt ameliyatı, Fakoemülsifikasyon yöntemi ve gerekli olgularda “yag lazer” yapılmaktadır.

Refraktif cerrahi
Refraktif cerrahi gözün en önde yer alan saydam tabakası olan kornea hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır. Birimde bu tabakanın hassas ölçümlerini yapabilen topografi cihazları, kornea kalınlık ölçme cihazları, speküler mikroskopi, kornea çap ve kırma gücünü gösteren keratometreler bulunmaktadır.

Göz Hastalıkları bölümünde excimer lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir. Bu birim ayrıca kornea nakli (keratoplasti) ameliyatlarını da gerçekleştirmekte olup ihtiyaç sahipleri sıralanarak, bağış veya diğer yollarla uygun doku bulunduğu zaman organ nakli yapılmaktadır.

Kornea ve Kontakt Lens
Kornea tabakasının hassas ölçümlerini yapabilen topografi cihazları, kornea kalınlık ölçme cihazları, speküler mikroskopi, kornea çap ve kırma gücünü gösteren keratometreler bulunmaktadır.

Göz Hastalıkları bölümünde excimer lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir. Bu birim ayrıca kornea nakli (keratoplasti) ameliyatlarını da gerçekleştirmekte olup ihtiyaç sahipleri sıralanarak, bağış veya diğer yollarla uygun doku bulunduğu zaman organ nakli yapılmaktadır.

Kontak lenslerin seçilmesi, doğru kullanım konusunda bilgi verilmesi ve uygulama yaptırılması bu birimde gerçekleştirilmektedir.

Şaşılık
Şaşılık, diğer tanımla göz kayması gözlerin paralel bakışının bozulması durumudur. İçe veya dışa olabileceği gibi yukarılı aşağılı kaymalar da olabilir. Kaymaları kabaca göz kaslarının felcine bağlı olanlar ve olmayanlar diye sınıflayabiliriz. Felce bağlı olmayan kaymalar da, doğumsal kaymalar ve diğerleri olarak ayrılabilir.

Göz Tembelliği
Göz tembelliği fark edildiğinde gözlük ihtiyacı var ise mutlaka gözlük takviyesi yapmak gereklidir. Gözlüğün yanı sıra kapama ve ortoptik tedavi hizmeti de bu bölümün kapsamında verilmektedir.

Lazer Tedavisi
Göz Hastalıkları bölümlerinde Lazer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

LCK
FDA tarafından onaylanan LCK (Light Touch CK) yöntemi LCK radyo dalgalarının göz üzerinde işaretlenen noktalarda yaptığı etki ile kornea yeni bir şekil alır. Yapılan müdahale ile yakını görme imkânı sağlanırken; 1 ila 3 yıl arasında tedavinin yenilenmesi gerekir.


Katarakt Ameliyatı
Katarakt Nedir? Kimlerde Görülür?
Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır.

Çoğunlukla ileri yaşlarda görülmekle birlikte;
  • Yenidoğan bebeklerde doğumsal olarak,
  • Diyabet hastalarında yüksek kan şekerine bağlı olarak,
  • Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanan hastalarda veya
  • Göze gelen travmalar sonrasında da görülebilir.
Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?
  • Görmede yavaş yavaş azalma
  • Görüntüde ve renklerde soluklaşma
  • Gece görüşte bozulma
  • Okuma zorluğu
  • Gözlük numaralarında sık değişme
  • Çift görme
  • Bazı tiplerde (nükleer katarakt) yakını daha iyi görme. Hasta yakını daha iyi gördüğünü söyler. Fakat bu iyi görüş geçicidir ve katarakt sertleşmeye devam ettikçe yakın görüş de bozulur.
Teşhis için detaylı bir göz muayenesi gerekir. Muayene sırasında görme keskinliği ölçülür ve göz bebeği damla ile genişletilerek doğal lens incelenir.

Nasıl Tedavi Edilir?
Kataraktın tedavisi cerrahi iledir, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez. Günümüzde katarakt ameliyatı, "Fakoemülsifikasyon" denen teknikle yapılmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Çeşitleri ve Yöntemleri
Katarakt ameliyatında "Fakoemülsifikasyon (FAKO)" dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntemde ultrason enerjisi ile kataraktlı mercek parçalanıyor.

Günümüzde "Femtosaniye lazer" de FAKO tekniğiyle birlikte kullanılıyor. O zaman bu işleme "Femto – FAKO" adı veriliyor.

Ameliyat Nasıl Yapılır?
Ameliyat, göze uyuşturucu damla ve koldan sakinleştirici iğne (sedasyon) ile yapılıyor. Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.

Önce giriş kesileri gerçekleştiriliyor. Daha sonra kataraktlı mercek FAKO ile parçalanarak temizleniyor ve göz içine yapay mercek konuyor. Eğer işlem sırasında Femtosaniye lazer kullanılacaksa, göze giriş kesileri ve lensin yumuşatılması Femtosaniye lazer ile uygulanıyor.

Riskleri Var Mıdır?
Ameliyat sırasında kataraktlı merceğin kapsülünün delinmesi ve katarakt parçalarının göz içine düşmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu takdirde aynı seansta veya 2. bir seansta parçaların temizlenmesi gerekebilir.

Ameliyat sonrasında ise gözün mikrop kapması (endoftalmi), retina dekolmanı (sinir tabakasında ayrışma), kornea ödemi (şeffaf tabakanın şişmesi), Irvin Gass Sendromu (görme merkezinin ödemlenmesi) gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Ameliyat Öncesi
Ameliyat öncesinde her zaman kullandığınız ilaç ve göz damlalarınızı kullanmaya devam ediniz. Ancak bu konuda göz doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

Ameliyat Sonrası
Ameliyatın ertesi günü göz kontrolünüz yapılır. Bir ay boyunca kullanacağınız göz damlalarınız, göz doktorunuz tarafından size tarif edilir. Ameliyattan 1 hafta sonra tekrar göz kontrolünüz yapılır. Ameliyattan 1 ay sonra ise gözlük muayeneniz gerçekleştirilir.

Göz içine uzak-yakın bir arada (trifokal) mercek takıldıysa, gözlük kullanmanıza gerek kalmaz. Ancak göz içine uzak merceği takıldıysa, yakın (okuma) için gözlük takmanız gerekir.

Göze hangi tip mercek takılırsa takılsın, göz derecesinin %100 sıfır olacağının garantisi yoktur. Genellikle %80-90 gözlüksüzlük beklentisi mevcuttur.

Katarakt Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
  • Ameliyat sonrası reçete edilen göz damlalarını düzenli kullanmalı, ihmal etmemelidir.
  • Damla damlatmadan önce eller yıkanmalıdır.
  • İlk 1 hafta boyunca gözler ovuşturulmamalıdır.
  • Saçlar yıkanırken saçlardan akan kirli ve köpüklü su göze değmemelidir.
  • İlk 1 hafta ağır kaldırılmamalıdır.
  • Ayrıca ilk 1 hafta gözde şiddetli ağrı ve çapaklanma olursa, derhal göz doktoruna başvurulmalıdır. Nitekim bu şekilde ağrı ve çapaklanma, gözün mikrop kapmasının belirtisidir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Tam İyileşme Mümkün Müdür?
Elbette. Ameliyattan sonra gözün diğer bölümleri sağlıklıysa, tam görüş beklenir. Tam görüş gözlüklü veya gözlüksüz sağlanabilir. Gözün içine mercek takılması durumunda genellikle %80-90 gözlüksüzlük beklentisi mevcuttur.


Lazer ve Göz İçi Lens
Göz lazer ameliyatına ve seçilecek lazer ya da göz içi lens yöntemine, göz doktorunuzun yapacağı detaylı göz muayenesi sonrası karar veriliyor. Bu muayenede, kornea kalınlığı ve şekli gibi birçok unsurun değerlendirildiği detaylı bir kornea muayenesi de yapılıyor.

Göz lazer ameliyatları, Femto LASIK ve Excimer LASER cihazları ile yapılıyor.

Retina Hastalıkları
Retina Nedir?
Gözü yuvarlak bir küre gibi düşünürsek, ön tarafını cam gibi şeffaf tabaka (kornea) ve gözün rengini belirleyen iris tabakaları oluşturur. Gözün rengini belirleyen iris tabakasının arkasında kalan yeri veya kürenin içini “vitreus” dediğimiz saydam bir jel yapı doldurur.

Retina ise bu kürenin iç duvarını aynı bir duvar kağıdı gibi kaplayan çok ince (yaklaşık 0.2 mm) kağıt kalınlığında bir tabakadır.

Retina Neden Önemlidir?
Retina tabakası görmemizi sağlayan, gözün içine giren ışığı algılayan milyonlarca sinir hücresinden oluşur. Bu hücrelerin ışık algısı, görme siniri (optik sinir) ile retinadan beyindeki görme merkezine taşınır.

Retina, görme siniri ve beyin birbirinin devamıdır diyebiliriz. Retinadaki sinir hücreleri tam hasara uğrayıp ışığı algılayamaz hale geldiğinde, sinir hücreleri tekrar çoğalmaz. Yani kalıcı sinir hasarı, görmemizde de kalıcı bir kayba neden olur.

Retinadaki sinir hücreleri çok hızlı çalıştıklarından damarlarla beslenmeleri de çok önemlidir ve hem retina içindeki damarlardan hem de retinanın dışındaki damar tabakasından beslenirler.

Retina sinir hücrelerini bir cep telefonunun piksellerine benzetelim. Nasıl cep telefonunun ekranında bir hasar meydana gelince o bölge siyah görünür ve şekil beliremezse, retinada da hasarlı bölgeyi kişi karanlık, soluk, bulanık veya simsiyah görür.

Retinada bir hasar oluşmaya başladığında erken fark etmek ve zamanında retina konusunda uzmanlaşmış göz cerrahları tarafından tedavi olmak (damla, göz içi ilaç uygulamaları, lazer tedavileri, fotodinamik tedavi, vitreoretinal ameliyatlar gibi) geri dönüşsüz kaybı önlemek açısından çok önemlidir.

Sarı Nokta Neresidir? Önemi Nedir?

Sarı nokta veya tıbbi olarak "maküla" dediğimiz alan, göze giren ışıkların odaklandığı retina tabakasının tam merkezindeki yaklaşık 1 mm.'lik hücrelerdir. Gözün keskin görüş merkezidir. Buradaki hücrelerle baktığımız yerdeki detayı seçeriz, harfleri okuruz ve renkleri algılarız.

Bu noktanın tam hasarı durumunda, kişi en fazla yüzde beş oranında net görebilir. Baktığı yerin tam merkezini seçemez. Örneğin bir arkadaşının yüzüne baktığında saçlarını görebilir, fakat yüzünü tanıyamaz.

Retina Hastalıkları Nelerdir?
Retinanın sinir hücrelerinde veya onu besleyen damarlarda bozulmalar olabilir. Kişinin yaşına göre bu bozulmaların sebepleri değişebilir. Vücuttaki diğer hastalıklara bağlı da retina ve besleyici damar tabakaları etkilenebilir.

En Sık Görülen Retina Hastalıkları:
  • Sarı noktada yaşa bağlı degenerasyon, kanama, sıvı birikmesi (yaşa bağlı maküla dejenerasyonu)
  • Retinada ince yırtılmaya uygun alanlar (dejenerasyon), retinada yırtılma, retina tabakasının yerinden ayrılıp göz içine doğru havalanması (retina dekolmanı),
  • Şeker hastalığı özellikle iyi kontrol edilmeyen kişilerde retinada kanamalar, sarı noktada ödem, çekinti, göz küresi boşluğuna olan kanamalar, retinanın içten çekilerek havalanması (dekolmanı),
  • Retinada kanamalar, besleyici atardamar veya kirli kanı taşıyan toplardamarların tıkanması, sistemik hipertansiyona bağlı kanamalar,
  • Sarı nokta ile jel arasındaki alanda olan bozukluklara bağlı gelişen, sarı noktada delik, zar (membran) oluşumu, sarı noktada çekinti ve ödem,
  • Sarı noktada çeşitli sebeplerden sıvı birikmesi,
  • Künt veya delici darbeler sonucu retinada ve diğer tabakalarda yırtılma, retinada ayrılma (dekolman), jel içine kanama, göz içinde yabancı cismin olması, göz içinin mikrop kapması ve enfeksiyonu, göz merceğinin yaralanması, yerinde ayrılıp göz içi boşluğa düşmesi,
  • Prematüre doğan bebeklerde retina damarlarının normal gelişememesine bağlı kanamalar, göz kaybına kadar ilerleyebilen retinada ayrılmalar,
  • İçlerinde en sık gördüğümüz "tavuk karası" (retinitis pigmentosa) adı ile bilinen olmak üzere, buna benzer genetik geçiş gösteren, retina hücrelerinin yıllar içinde ilerleyici hasarıyla seyreden hastalıklar,
  • Daha nadir olarak retina veya damar tabakasının iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, vücuttaki diğer kanserlere bağlı metastazlar.
Retina Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Kişi, gözünün uzaktaki ve yakındaki görme kalitesini, mutlaka tek gözünü kapatarak ayrı ayrı test etmelidir. İki gözle bakarsak bir gözümüzdeki az görmeyi çok daha geç fark edebiliriz.

Kendi kendine yapılabilecek en basit kontrol, bir obje ve mesafe seçerek ve sırasıyla bir gözü kapatarak iki gözünün netliğinin ayrı ayrı değerlendirmesi olabilir.

Eğer aşağıdaki retina hastalıklarının belirtilerinden birisi, uzak veya yakın görmede varsa gecikmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.

  • Bulanık görme,
  • Tam merkezi bulanık/karanlık görme,
  • Bir yere bakarken görüntüdeki herhangi bir alanı bulanık/perdeli/soluk görme,
  • Renk tonlarını iyi seçememe, iki göz arasında fark olması,
  • Baktığınız düz çizgileri, okurken satırları, uzaktaki kapı, pencere kenarları gibi yerleri eğri, hareketli, kırılmış şekilde görme,
  • Karanlıkta ışık yokken gözde ışık parlamaları hissetme,
  • Göz önünde ani beliren, dolaşan lekeler, iplikler, çeşitli şekiller.
Amsler kartı dediğimiz ve eşit boyuttaki küçük kareciklerden oluşan testi, kişi ayrı ayrı gözle yaparak kendini kabaca kontrol edebilir.

Bunun için kişi eğer kullanıyorsa yakın okuma gözlüğünü takar, veya yaşına göre yakını en net gördüğü şekilde (ki bu miyoplarda gözlüksüz de olabilir) tam merkezdeki noktaya bakarak, kare çizgilerin hepsini düzgün görüp görmediğini, karanlık alanların olup olmadığını kontrol eder. Bu test özellikle sarı noktanın testidir; diğer retina alanlarını değerlendirmez.

Amsler Testini yaptığınızda ya da kendi kendinize ayrı ayrı gözlerinizi uzak ve yakındaki şekillerle kontrol ettiğinizde görüşünüzde yukarıda belirtilmiş şikayetleriniz varsa gecikmeden retinayla ilgilenen göz doktoruna başvurun:

Retina Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Olur?
Çok çeşitli bozuklukları olduğundan retina hastalıklarının tedavisi, kişiden kişiye ve tedavi zamanına göre değişiklik gösterebilir.

Temel seçenekler:
Göz damlası,
Göz küresinin içine ilaç uygulaması:

Sık kullandığımız bir tedavi seçeneğidir. Özellikle yaşa bağlı sarı nokta hastalığında, sarı noktada birçok hastalığa bağlı ödem geliştiğinde uygulanır. İlaç doğrudan göz jelinin içine girdiği için retinaya etkisi çok daha erken ve etkili olur. İlaçlar göz içinde bir ay civarında etkilidir. Tekrarı gerekebilir.

Argon lazer fotokoagülasyonu:
Şeker hastalığı, damar tıkanıkları gibi birçok retina hastalığında kullanılır.

Nasıl uygulanır?
Hasta, ışıkla muayene olduğu cihaz benzeri bir koltukta oturur. Göz, damlayla uyuşturulur. Bir mercekle lazer ışığı retinaya odaklanır ve hasta sadece ses duyar. Herhangi bir acı, ağrı hissetmez. İşlem genellikle 10-20 dakikada biter ve hasta, gözü kapatılmadan hastaneden ayrılır. O gün rutin hayatına devam edebilir. Sadece işlem öncesinde göz bebeği büyütüldüğü için birkaç saat net göremez.

Fotodinamik tedavi:
Lazer uygulamasına benzer. Günümüzde göz içi ilaç uygulamaları çok daha etkili olduğundan uygulaması azalmıştır. Gerekli durumlarda, damardan bir ilaç verilir ve soğuk lazer uygulanır. Retinaya hasar vermeden daha alttaki damar dokusuna etki etmesi beklenir. Uygulamadan sonra hastanın 48 saat boyunca gözünü ve vücuttaki diğer açık alanları ışıktan koruması gerekir. Hastaya koruyucu gözlük verilir.

Retina Ameliyatları veya Vitreoretinal Cerrahi (Vitrektomi, Mikrocerrahi tekniği):
Retina ameliyatları, özellikle bu cerrahi teknikler için eğitim görmüş göz cerrahları tarafından uygulanır. Göz doktoru, standart göz eğitimi sonrasında retina cerrahisi dalında uzmanlaşmış olmalıdır.

Ameliyatın hangi teknik uygulanarak ve ne kadar kısa bir süre içinde yapılması gerektiği bilgisi, retina doktoru tarafından hastaya açıklanır.

Retina Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Çok sayıda retina hastalığında gerekebilir. Özellikle retina dekolmanı, göz içi kanamalar, sarı noktada delik, zar (membran) oluşumu, çekinti ve buna bağlı ödem, kontrolsüz şeker hastalığına bağlı retinada çekintiler, göz travmalarına bağlı hasarlar önde gelir.

Retina Ameliyatları Nasıl Uygulanır?
Genel veya lokal anesteziyle ameliyathane şartlarında yapılır. Teknikler şu şekilde sıralanabilir:

a. Vitreoretinal Cerrahi (Vitrektomi, Mikrocerrahi tekniği):
En sık uyguladığımız tekniktir. Vitrektomi ameliyatı vücudumuzda karın içi uygulanan laparoskopik ameliyatlar gibi kapalı sistemde çalışılır. Gözün etrafındaki beyaz alandan (konjonktiva) 3 noktada göz içine kanüller yoluyla girilerek göz içindeki jeldeki ve retinadaki sorunlar giderilir, retina olması gereken yere getirilir, retina yüzeyinde mikroskopik zarlar soyulur, gerektiğinde argon lazer uygulanır. Vitrektomide kullandığımız kanüller yaklaşık 0.5 mm inceliğindedir.

Bu ameliyatın sonunda gözde bazen sadece sıvı, bazen hava veya gaz, bazı durumlarda ise sıvı silikon yağı bırakılır. Hastaya ameliyat öncesi detaylı açıklama yapılır. Hastanın kataraktı varsa veya teknik olarak vitrektomi ameliyatının başarısı için gerekiyorsa aynı seansta katarakt cerrahisi de eklenebilir.

b. Serklaj, Çökertme Tekniği:
Göze dışarıdan uyguladığımız ameliyat tekniğidir. Bazı gözlerde duruma göre vitrektomi ameliyatına ek olarak da yapılabilir.

Gözün beyazını kaplayan konjonktiva tabakasının altında kalacak şekilde, silikondan yapılmış ince şeritler (genellikle 3-5 mm kalınlıktadır) göz kaslarının altında geçirilerek yerleştirilir.

Göze dışarıdan baskı uygulayarak retinanın yatışması sağlanır. Birlikte ya Argon laser veya kriyoterapi (soğuk uygulamayla kalıcı yapışıklık oluşturur) uygulanır.

c. Pnömatik Retinopeksi (Göz içine gaz enjeksiyonu):
Bu teknik genellikle en az kullandığımız tekniktir. Çünkü başarılı olacak uygun vaka çok sık olmamaktadır.

Yırtıklı retina dekolmanı olan gözlerde, erken dönemde gözün içine gaz enjekte edilerek ve hastaya uygun pozisyonda istirahat verilerek retinanın yerine yerleşmesi sağlanır. Sonrasında da argon laser tedavisi uygulanır.

Bazen de sarı noktadaki kanamalarda göz içine gaz verilerek kanamanın bu bölgeden uzaklaşması için uygulanır.

Retina Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıl Olur?
Ameliyattan önce hastaya ameliyat sonrası durumu hakkında detaylı bilgilendirme yapılır.

  • Göz içine gaz veya silikon yağı uygulanması durumlarında hastanın cerrah tarafından belirtilen süre boyunca (1 günden 2 haftaya kadar değişebilir) yüzüstü pozisyonda yatması/ oturması gerekebilir.
  • Aynı katarakt ameliyatı sonrasında olduğu gibi hasta, bir ay boyunca giderek azalacak şekilde damlalar kullanır.
  • İlk bir hafta gözün mikrop kapmaması için özellikle önemli bir süredir. Çok kalabalık yerlerde, tozlu, kirli ortamlarda bulunmamak, gözü ellememek, ovuşturmamak, temiz tutmak çok önemlidir.
  • Genellikle ameliyattan sonraki ilk bir hafta izin kullanmak ve dinlenmek idealdir. Bu süre hastalığın ciddiyetine bağlı değişebilir.
  • Göz içinde hava/gaz bırakıldığında dağ gibi yüksek rakıma araçla yolculuk veya uçak yolculuğu yasaktır. Mutlaka cerraha danışılmalıdır.
  • Yine ameliyattan sonraki ilk bir ay ağır spor, ağırlık kaldırma, sık eğilip kalkma gibi zorlayıcı işler, ıkınma, şiddetli öksürük gibi zorlayıcı eylemlerden kaçınmakta fayda vardır.
 
Son düzenleme:
Üst Alt