• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

2020 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kültür ve Sanat kategorisinde Gece Kuşu tarafından oluşturulan 2020 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 586 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kültür ve Sanat
Konu Başlığı 2020 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu
Konbuyu başlatan Gece Kuşu
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gece Kuşu

Gece Kuşu

Emektar Üye
Katılım
23 Eyl 2020
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
32
Puanları
48

İtibar:

Ödülün yarısını Roger Penrose, kalan yarısını Reinhard Genzel ve Andrea Ghez birlikte paylaştı.Üç isim, evrendeki en dikkat çeken fenomenlerden biri olan kara delik hakkındaki keşiflerinden dolayı bu yılki Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştı.

Oxford Üniversitesi'nden Roger Penrose, genel görelilik teorisinin kara deliklerin oluşumuna yol açtığını gösterdi.

KARA DELİK ÇALIŞMASI ÖDÜLÜ GETİRDİ

Penrose, kara deliklerin Albert Einstein’ın genel görelilik teorisinin doğrudan bir sonucu olduğunu kanıtlamak için matematiksel yöntemler kullandı. Einstein, kara deliklerin gerçekten var olduğuna inanmıyordu.

Max Planck Enstitüsü'nden Reinhard Genzel ve Kaliforniya Üniversitesi'nden Andrea Ghez, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki yıldızların yörüngelerini görünmez ve son derece ağır bir nesnenin yönettiğini keşfetti.

2020-nobel-fizik_613.jpg
EN İKNA EDİCİ KANIT

Genzel ve Ghez'in her biri, 1990'ların başından beri Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki parlak ve çok yoğun bir astronomik radyo kaynağı olan Sagittarius A adlı bölgeye odaklanan bir grup gökbilimciye liderlik ediyor.

Dünyanın en büyük teleskoplarını kullanan Genzel ve Ghez, devasa yıldızlararası gaz ve toz bulutlarının arasından Samanyolu'nun merkezine kadar uzanan yöntemler geliştirdi.

İki ismin öncü çalışmaları, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli bir kara deliğin "şimdiye kadarki en ikna edici" kanıtını ortaya koydu.

YENİ BİR ÇIĞIR AÇILDI

Nobel Fizik Komitesi Başkanı David Haviland, ödüllerin verildiği çalışmalarla ilgili, "Bu yılki ödülü kazananların keşifleri, kompakt ve süper kütleli nesnelerin incelenmesinde yeni bir çığır açtı. Ancak bu egzotik nesneler, gelecekteki araştırmaları motive eden birçok soru ortaya koyuyor.

Sadece iç yapıları ile ilgili sorular değil, aynı zamanda bir kara deliğin yakın çevresindeki aşırı koşullar altında çekim teorimizi nasıl test edeceğimize dair sorular da var." ifadelerini kullandı.

nobel_7210.jpg

Roger Penrose

nobel_1096.jpg

Reinhard Genzel

nobel_3150.jpg
Andrea Ghez
 
Üst Alt